Waarom niet voor de gratis webbuilders kiezen
Alleen de zon die komt gratis op.
Maar waarom dan geen gratis website, deze is niet helemaal gratis, deze bedrijven hebben ook hun kosten en kunnen deze dus niet gratis aanbieden, als je een kleine uitbreiding van je website wil of iets extra's dan kun je per maand voor een klein bedrag deze afnemen.
Een tijdje geleden had ik een gesprek met een potentiële klant over het website bouw proces, hoelang het ging duren en belangrijker nog de prijs.
Zijn antwoord was, en deze hoor ik steeds vaker bij een aanvraag:
waarom zou ik er voor betalen als ik op veel websites een ''gratis website'' kan bouwen, en kwam met enkele voorbeelden zoals: Jimdo, Wix en Simpsite, hier kan ik zelf een website maken voor een klein vast bedrag per maand.
Er komen er steeds meer en schieten als paddenstoelen uit de grond. U kiest een sjabloon die je het beste bevalt, plakt de foto’s en tekst in de site en voila! Je hebt een website. Het vereist geen codering kennis, en het was goedkoop of zelfs gratis.
De pluspunten: Kosten. En, eh ... ja, dat is het euvel.
Dus wat zijn de nadelen van de gratis webbuilders
Denk eens na op het gebied van tools versus vaardigheden. Een website bouwer zal je de juiste tools geven, maar het geeft je niet de vaardigheden om ze te gebruiken.
Dat is hetzelfde als je in een Formule 1 auto stapt, je rijd een rondje maar dat wil nog niet zeggen dat je dezelfde rondetijden rijdt als Max Verstappen.
Om nog maar te zwijgen over de trage laadsnelheid. Dit heeft ook te maken met de vele verschillende websites op 1 webserver. Deze moeten allemaal de rekenkracht van de webserver delen wat een trage website oplevert. De code die de webbuilder gegenereerd bevat veel onnodige code en foutjes en daardoor ontstaat nog meer vertraging.
Maar de kosten kunnen eng zijn voor een bedrijfje dat net begint. Dat is ook de reden waarom veel van de starters naar een gratis website gaan zoeken, die reden kan ik heel goed begrijpen. Want waarom betalen als het ook 'gratis' kan, alleen is het jammer dat het resultaat dan tegenvalt.
Neem daarom contact met mij op voor het gewenste resultaat, en de kosten voor een eigen site zijn echt niet zo torenhoog, dit hangt natuurlijk ook af van de gewenste content en extra's.
Als je de kosten van een Wix of Jimdo website bekijkt, die zijn tussen de 60 en 180 euro per jaar afhankelijk van de extra dingen die je erop wil hebben, met een Joomla of Wordpress website heb je na de bouw van de website alleen de jaarlijkse hostingkosten.
Bij Antagonist zijn die ongeveer € 140,- per jaar voor een supergoede en snelle tophosting. Een snelle website is weer beter voor de ranking en vindbaarheid. Als je de kosten bekijkt over een langere periode ben je met een Joomla of Wordpress website voordeliger uit, het is niet moeilijk om die rekensom te maken.
Kwaliteit van Design
Heb je wel eens gekeken naar de demo sjablonen van de gratis site bouwers? Ze zijn prachtig. Ze hebben subtiele animaties en alles ziet er goed uit, er is de perfecte hoeveelheid witruimte en balans. Maar als je er een eigen site op gaat bouwen is het geheel niet wat je er van had verwacht, het ziet er echt niet zo gelikt uit als op de demo site.
Er is een reden voor:
Ze hebben top ontwerpers om die demo's op te bouwen, want ze weten dat bij een gelikte website en afwerking het product goed verkoopt. Dat is de geweldige marketing van hun kant, maar een beetje misleidend voor jou.
Wanneer je werkt met behulp van een website builder zoals Jimbo of Wix b.v, dan ben je beperkt tot de sjablonen die ze aanbieden. Wil je het menu op een andere plaats? Jammer, maar je template ondersteunt dat niet.
Als je werkt met een ontwerper, is het mogelijk om suggesties en feedback te geven. Wil je het menu verplaatsen? Geen probleem. Wil je de foto's in de diavoorstelling herschikken? We kunnen het. De site builder is hier misschien niet toe in staat.
Denk hier maar eens over na:
er zijn een heleboel manieren voor de aanleg van straatwerk rond je huis. Maar ook hier zijn normen voor om het goed te doen. Als je deze niet opvolgt, krijg je in het beste geval een hobbelig straatwerk, in het slechtste geval kan het rampzalig zijn omdat de afwatering niet goed is, en er water de verkeerde kant op gaat lopen, je huis in.
Originaliteit en de eerste indruk
Vandaag de dag is je website vaak de eerste indruk voor 99% van de mensen die in aanraking komen met je bedrijf. Ze gaan naar je site om informatie te krijgen, nemen contact met je op, om een product te kopen en zien de voorbeelden van je werk.
De meeste daarvan bekijken je website tegenwoordig op hun smartphone of tablet dus is een responsive website een must.
Werken met een sjabloon betekent dat je beperkt bent in de manier waarop die eerste indruk gaat zijn. Als je samenwerkt met een ontwerper krijg je een site die uniek is, en biedt je de eerste indruk die je wilt, en die je bedrijf nodig heeft, en alles is aanpasbaar, wil je toch een andere kleur, is het niet helemaal naar je zin, het is dan wel aanpasbaar.
Gebouwd met een doel voor ogen.
Ik heb het al meerdere keren gezien: bedrijven hebben een doel voor ogen over de manier waarop zij willen dat hun website te zien is, hoe ze willen dat deze werkt, en hoe ze denken dat hun klanten de website gaan gebruiken.
Maar dan beginnen ze te spelen met de site builder, en beseffen dat ze niet alles kunnen wat ze voor ogen hadden. Nogmaals, deze bouwers beperken je in wat je wel en niet kan doen, en je uiteindelijk compromissen moet maken die je niet wil maken. Het samenwerken met een ontwerper voorkomt dit probleem, al zijn er natuurlijk wel grenzen.
Vindbaarheid op het web.
De webbuilders werken niet optimaal om je wesite met SEO perfect vindbaar te maken. Als mensen op bv een stratenmaker zoeken krijgen ze er vele voorgeschoteld, maar je wil natuurlijk dat ze jouw website vinden.
Nu hoor ik er al roepen mijn website wordt wel gevonden door Google hoor, als ik www.mijnsite.nl in type krijg ik mijn site goed te zien, maar dat heeft niets met Seo te maken, dat komt doordat Google je site al heeft geïndexeerd .
Als je de website laat maken wordt deze SEO geoptimaliseerd zodat je website nog beter wordt gevonden door je doelgroep. De gratis webbuilder website wordt wel gevonden door Google en ook geïndexeerd, maar zal door de mindere Seo nooit bovenaan in de zoekresultaten zijn terug te vinden, het is tegenwoordig belangrijk dat de Seo perfect is.
Samenvatting:
Online website bouwers zijn geweldig als je alleen een website gebruikt als visitekaartje. Maar daar is een website niet alleen voor bestemd, want een website moet een functie hebben, niet alleen informatie geven maar ook het stimuleren van verkopen van je producten zodat je website geld opbrengt. Deze sjablonen die je ziet zijn ontworpen door professionals, en je uiteindelijke website zal er nooit zo gepolijst en mooi uitzien. Jij bent immers geen ontwerper, en het gaat om het eindresultaat.
Voor sommige mensen is dat oké.
Maar er zit nog een addertje onder het gras.
Zij bezitten je domeinnaam, zij bezitten je website en je betaalt een maandelijkse vergoeding voor een website die simpelweg niet optimaal werkt voor je bedrijf. Nog maar te zwijgen als je de website wil verhuizen naar een andere provider, want dat kan simpelweg niet.
Als je een website maakt met Joomla of Wordpress is verhuizen helemaal geen probleem, eerst verhuis je de domeinnaam naar de andere hosting, daarna kun je de backup die je had gemaakt voor verhuizing gaan plaatsen op de nieuwe server van de nieuwe hosting. Denk ook nog aan je e-mail want deze moet ook mee.
Het bouwen van een goede website is niet iets wat je zo even doet. Het duurt jaren van training, constant up to date blijven van de nieuwste technieken, en een begrip van hoe het internet werkt.
Voordelige oplossing.
Heb je nu een heel klein budget dan kun je beter kiezen voor een hostingpakket bij Vimexx, hier heb je al een hostingpakketje voor nog geen € 12,- per jaar inclusief e-mail. Installeer hier met een paar klikken een Joomla website op, er staan op deze website wel een paar beschrijvingen in de blogs hoe je dit kunt doen.
Om het uiterlijk van je website te bepalen wordt er gebruik gemaakt van een template, ik heb jarenlang gebruik gemaakt van de templates van Joomspirit, en nu gebruik ik hiervoor de gratis template genaamd Astroid, met deze kun je het uiterlijk geheel naar je eigen hand zetten om de website op de traditionele manier te gaan bouwen.
Het is heel verleidelijk een gratis template maar het kost je ook vele uren om deze helemaal naar je eigen wens aan te passen, ik vind dat niet erg omdat ik er altijd wat van leer, maar mocht je daar geen tijd voor hebben kies dan een template die qua uitstraling bij je past.
Je kunt ook de gratis pagebuilder downloaden van Joomshaper om in joomla toch op een makkelijke manier je website te vullen. Ik gebruik deze ook voor het maken van de blok onderaan de website. Hier staat alle info zoals de contactinformatie en de links naar belangrijke paginas.
Als je dit artikel hebt gelezen en nog met vragen zit en/of meer informatie zou willen over de bouw van je eigen website kun je altijd contact opnemen.