ReCaptcha installeren voor minder spam

Minder spam met Recaptcha

Ook last van die vervelende spamrobots die zich inschrijven en je mailbox vervuilen?

Hier is een perfecte oplossing voor, dit betreft een reCaptcha plugin die werd toegevoegd aan Joomla in versie Joomla 2.5. Het gebruik van deze reCaptcha plugin is een geweldige manier om te voorkomen dat bots nep accounts aanmaken via het inlogformulier en het contactformulier misbruiken met het versturen van veel spam, het is helaas niet helemaal te voorkomen maar na het instellen van een ReCaptcha zal de spam zeker minder worden of zelfs geheel verdwijnen wat weer een gerust gevoel geeft omdat er heel veel troep uit je mailbox zal blijven. Hieronder staat een korte uitleg over het instellen van de reCaptcha plugin die standaard aanwezig is in Joomla, hier heb je dus geen extentie voor nodig die je moet downloaden en onderhouden.

Recaptcha plugin

Ga naar de backend van je website om in te loggen op het beheergedeelte.

Ga naar Pluginbeheer die zit onder het extensies uitklapmenu.

Recaptcha plugin 2

Zoek met het zoekvenster naar ReCaptcha.

Open de plugin en schakel deze in.

Nu kies je voor versie 2.0

Nu ga je de specifieke sleutels ophalen bij Google dit zijn de Publieke- en Privésleutels die je moet invullen.

Log in op je Google acount, of maak er een aan als je deze nog niet hebt.

Als je bent ingelogd klik je op Get Captcha.

Door je domeinnaam te registreren, krijg je van Google de recaptcha sleutels.

Recaptcha plugin 3

Vul de sleutels in bij het daarvoor bestemde vakje, en dan opslaan en sluiten.

Nu ga je naar Algemene instellingen, kies voor het tabje website.

Ga nu naar standaard captcha en kies voor Captcha - ReCaptcha.

Klik Opslaan en sluiten.

Nu is de recaptcha ingeschakeld en ontvang je minder spam in je mailbox van je website.
Ter controle ga je naar je contactformulier, en scroll naar beneden, daar zie je een vakje staan wat je moet aanklikken om te bevestigen dat je geen robot bent.

Wat je ook ziet staan is "E mail een kopie van dit bericht naar uzelf", zet dit uit in de instellingen van je contactformulier, er kan op deze manier ook spam worden verstuurd via je contactformulier door een mailadres van iemand anders in te vullen, zo wordt je website misbruikt en dit kan een vermelding worden op een blacklist.
Recaptcha plugin 4

Als het contactformulier nu wordt ingevuld moet er op het vakje" Ik ben geen robot" worden geklikt, nu zul je zeggen dat kan een spambot toch wel, maar een spambot heeft geen Google account en zal daarom een volgende opdracht krijgen die bijna niet door een spambot is te maken, maar eenvoudig is te maken voor een mens.
Recaptcha plugin 5

Met deze opdracht moet er bijvoorbeeld op de vakjes worden geklikt waar bergen opstaan, dat is voor een mens een makkie maar voor een spambot bijna niet te doen tot nu toe.

Kom je er met al deze aanwijzingen niet uit, er is ook een gratis plugin te verkrijgen tegen deze spamtroep, dit is de captcha guard van Aimy deze plugin kun je dowloaden en installeren zodat je minder troep en spam in je contactformulier krijgt.

Deze plugin werkt volgens het principe dat een spamrobot alle velden invuld die op je website staan, alleen staat hier ook een verborgen veld in die de spamrobot invuld, deze is voor menselijke gebruikers niet zichtbaar, wordt dit veld ingevuld dan wordt er niks verstuurd. Ook zit hier een minium tijd op voor het invullen van het contactformulier, een spamrobot vult dit in een flits in, een echt persoon heeft hier zeker wel enkele seconden voor nodig, vul je alle velden te snel in dan krijg je ook een melding dat je spam wil versturen.
Succes met minder tot geen spam via het contactformulier of inschrijfformulier in je website.

Je gastenboek kun je ook beter beschermen tegen spambots

Voor het gebruik van een gastenboek is dit ook heel goed bruikbaar, maar je kunt het ook op de volgende manier doen zodat je wel extra werk hebt met het vullen van je gastenboek maar je hebt ook gelijk geen troep meer in je gastenboek en je hebt er geen extra extentie voor nodig.

Ik maak hiervoor altijd een extra mailadres aan zoals gastenboek @ jouwwebsite.nl, maak daarna een artikel pagina aan met de naam gastenboek en een menu met de naam gastenboek, schrijf een mooi verhaal voor je gasten die daarna een bericht kunnen achterlaten. Maak een link aan naar het betreffende mailadres van het gastenboek en de bezoekers kunnen dan een bericht achterlaten die je dan in je mailbox binnenkrijgt.

Daarna kun je het bericht zelf in het gastenboek zetten zonder dat er rotzooi in komt te staan. Ik heb dit ook bij het gastenboek van Sterk in Partyverhuur gedaan en die krijgen nu weinig tot geen troep meer binnen.

Heb je veel last van spam en kom je er niet uit met met de recaptcha neem dan contact op.

Meest gelezen artikelen

 Joomla Webdesign Dussen
 Bredeweer 1
 4271 CJ Dussen
 06 - 10 72 15 64