Het belang van regelmatig onderhoud aan je website

Webite onderhoud is noodzakelijk

In het digitale tijdperk is een goed functionerende website van onschatbare waarde voor bedrijven en particulieren. Het hebben van een website is niet alleen een visitekaartje, maar ook een essentieel middel om je doelgroep te bereiken en interactie aan te gaan.

Hoewel veel mensen de nadruk leggen op het ontwerpen en lanceren van een website, wordt het belang van regelmatig onderhoud vaak over het hoofd gezien.

In dit artikel zal ik bespreken waarom onderhoud aan je website van cruciaal belang is en hoe het je kan helpen je online aanwezigheid te optimaliseren.

Verbeterde veiligheid en bescherming

Regelmatig onderhoud helpt bij het identificeren en oplossen van beveiligingslekken in je website.
Updates van software en plugins zorgen ervoor dat je website beschermd is tegen hackers en malware, want niemand zit te wachten op een website die plat wordt gelegd.
Beveiligingspatches verminderen het risico op gegevensinbreuken en beschermen de privacy van gebruikers, bij een hack is de kans groot dat er gegevens van bezoekers op straat komen te liggen.

Optimale prestaties en snelle laadtijd

Onderhoud van je website houdt de prestaties op peil en voorkomt trage laadtijden, snelle website zijn voor Google beter te indexeren en ook voor gebruikers is het zo dat die een snelle website als heel prettig ervaren.
Het regelmatig opschonen van onnodige bestanden en het optimaliseren van afbeeldingen verbetert de snelheid van je website, wat weer een betere ranking kan geven.
Het updaten van software en het controleren van gebroken links helpt om een soepele gebruikerservaring te garanderen, helpt de bezoeker om je website makkelijker te doorzoeken en het antwoord waar ze naar zochten te vinden. 

Verbeterde SEO en hogere ranking

Regelmatig onderhoud draagt bij aan een betere zoekmachineoptimalisatie (SEO), dit resulteerd in een betere ranking en meer bezoekers die een antwoord krijgen op waar ze naar zochten.
Het updaten van inhoud, meta-tags en trefwoorden helpt je website hoger te ranken in zoekmachines.
Door de website te optimaliseren voor mobiele apparaten en de laadtijd te verbeteren, vergroot je de zichtbaarheid en het bereik van je site.

Betere gebruikerservaring

Onderhoud van je website zorgt voor een aangename en gebruiksvriendelijke ervaring voor bezoekers waardoor deze langer op je website verblijven wat ook een rankingfactor is voor Google.
Het oplossen van fouten, zoals gebroken links of ontbrekende afbeeldingen, verbetert de algehele kwaliteit van je site, wat weer een betere gebruikerservaring geeft voor je bezoekers.
Het implementeren van nieuwe functies en het bijwerken van inhoud houdt bezoekers betrokken en tevreden, schrijf dus regelmatig op je website iets over waar jij alles van weet.

Betrouwbaarheid en continuïteit

Regelmatig onderhoud voorkomt storingen en zorgt voor een betrouwbare website.
Back-ups maken en herstellen van gegevens minimaliseert verlies bij eventuele technische problemen.
Het monitoren van websiteprestaties helpt bij het identificeren van potentiële problemen en het proactief oplossen ervan.

Maar waarom onderhoud aan mijn nieuwe website

Onderhoud aan mijn website, hoezo? Deze doet het toch goed. De website is pas enkele weken oud en moet nu al onderhouden worden. Klinkt als een bekent verhaal van elke websitebouwer en het lijkt misschien een verkooppraatje, maar als je website plat gaat door gebrekkig onderhoud heb je de websitebouwer misschien wel weer nodig om je probleem op te lossen.

Wat wordt bedoelt met onderhoud aan je website?

Kijk regelmatig of de website nog steeds goed getoond wordt, zie je vreemde dingen of teksten kan het een teken zijn dat je website al is gehackt en wordt misbruikt voor andere doeleinde die je niet wil. Maak dus ook regelmatig een back-up en zet deze op een losse harde schijf, usb stick of op je eigen computer in een aparte map, zorg dat je altijd een goed werkende back-up achter de hand hebt voor het geval er zoiets gebeurt.

Je kunt deze backup ook testen door deze op een subdomein te zetten en te kijken of alles goed is gegaan, je zal niet de eerste zijn waarbij de back-up niet goed is gegaan en dan heb je niks aan die back-up.

Is onderhoud aan mijn Joomla website moeilijk?

Het onderhouden van een Joomla website is in de bassis niet erg ingewikkeld maar deze moeten wel uitgevoerd worden om je website veilig te houden voor jezelf maar zeker ook voor je bezoeker die een besmetting kan oplopen door een bezoek te brengen aan jouw website.

Dit wil je niet, dus probeer zeker:

  1. De nodige updates van Joomla uit te voeren
  2. De extenties voorzien van de nodige updates
  3. Schrijven aan nieuwe artikelen om steeds meer content aan te bieden, dit is niet echt onderhoud maar houd je website wel steeds een beetje nieuwer
  4. Probeer eens per 3 maanden je wachtwoord aan te passen zodat deze moeilijk is te achterhalen, maak hier een gewoonte van dan is het zo gebeurd.

Pas je wachtwoord regelmatig aan

Lastpass wachtwoordbeheerVoor het veilig houden van je website is een goed wachtwoord beheer heel belangrijk, ik gebruik hier Lastpass voor, deze extentie is gratis te installeren in de Google browser en ook voor Firefox werkt deze perfect. Er zit een mogelijkheid in om simpel een goed wachtwoord samen te stellen die je dan weer kan opslaan in een map.

Log je in op de backend van de website dan vult dit programma automatisch je moeilijk te onthouden wachtwoorden in zodat je deze niet zelf hoeft te onthouden, een website met een gebruikersnaam 'admin' en het veel gebruikte wachtwoord 1234 zijn heel eenvoudig te kraken en voorkomen is beter dan genezen.

Je zult verbaast zijn dat dit echt nog steeds gebeurt een wachtwoord zoals 1234, als dan je website wordt gehackt is dit niet vreemd ook.

Kan ik dit onderhoud zelf doen

De meeste dingen zoals het updaten van Joomla kun je goed zelf doen, maak wel eerst een backup voor het geval het verkeerd gaat, dit gebeurt heel zelden maar het zal je maar overkomen dat je website plat gaat. Dit is ook het geval bij het updaten van extenties en componenten.

Dus als je website door gebrekkig onderhoud gehackt wordt en plat gaat, omdat er heel veel spam wordt verstuurd via jouw website, dan heb je alle moeite met het bouwen voor niks gedaan.
Mail van je providerJe krijgt dan van je hostingpartij een mail dat je website offline gaat omdat deze te veel resources nodig heeft van de server, maar dan ben je al wel te laat.

De website software wordt regelmatig aangepast en zo worden de zwakke plekken opgelost door de software ontwikkelaars. Dit geld ook voor de extenties en plugins die je hebt geïnstalleerd op je website.

Als je alles goed up to date houd wordt het een hacker wel erg moeilijk gemaakt en zoekt die een andere website uit waar het minder goed is geregeld met de updates.

Waarom moet je Joomla altijd updaten?

De website is klaar en draait goed en de klant denkt dat het nu klaar is. Wanneer er over onderhoud en updates gesproken wordt zie je de vraagtekens verschijnen.

  1. Is het updaten en onderhouden van een website wel nodig? Als je dit achterwege laat dan verouderd je website in hoog tempo en wordt zo een doelwit voor een eventuele hack.
  2. Kost dit niet alleen maar meer geld? Als je zelf de update uitvoert kost dit alleen wat tijd.
  3. Kan ik dit niet zelf doen? Jazeker wel, maar dan moet je dit wel doen, en niet denken dat doe ik nog wel een keer, misschien ben je dan al te laat.

Onderhoud aan je websiteJe moet een website net zo bekijken als je auto, deze heeft ook eens in de zoveel tijd een onderhoudsbeurt nodig om goed te blijven functioneren, websiteonderhoud hangt niet aan kilometers vast maar wel aan een tijdsslot, dus wanneer er updates zijn, dit zijn er 4 - 8 per jaar maak hier dan gebruik van, dit hoeft niet gelijk maar probeer het de komende week wel even te doen.

Bij het uitkomen van de updates krijg je via de backend van je website bericht dat er een update van Joomla is, maak voordat je iets doet altijd eerst een back-up. Als er updates van extenties zijn wordt dit ook aan de backend weergegeven zodat je eerst je extenties kunt updaten en daarna de update van Joomla kunt uitvoeren, ik weet niet of de volgorde iets uitmaakt maar ik doe het altijd zo en heb er nog geen problemen mee gehad.

Op de onderstaande afbeelding zie je de melding dat er 3 extentie updates zijn en er een nieuwe update van Joomla 3.9.26 beschikbaar is. Maak eerst een back-up en voer dan de updates uit.
Update extenties en Joomla

Waarom moet je een update uitvoeren van de extenties en plugins?

Dit is heel eenvoudig uit te leggen. Regelmatig komen er updates uit, wanneer er een lek in de website software is gevonden dan komen er reparatie updates uit van de ontwikkelaars om jouw website weer veilig te maken en te houden.

Zie het als je huis, als je weggaat doe je alle deuren en ramen dicht om het inbrekers moeilijk te maken om binnen te komen, er komt wel eens raampje op een kier te staan in de software die door de ontwikkelaar weer snel wordt dichtgedaan.
Wordt geen target met je websiteHierdoor wordt de website veiliger en is er minder kans om gehackt te worden. Doe jij deze updates niet, dan ben je voor een hacker een aantrekkelijker doelwit dan websites die dit wel doen.

Je kan het ook vergelijken met een gestolen fiets. Een fiets met extra slot aan een hekje of lantaarnpaal wordt minder snel gestolen dan een fiets zonder extra slot, een beter beveiligde website is voor een hacker minder interesant omdat het veel te lang duurt voor deze binnen is, mocht dit al lukken.

Met goed onderhoud zul je online beter vindbaar zijn

Wanneer je de updates niet uitvoert wordt je website oud, dit gaat veel sneller dan je denkt. Een website waar een jaar niks aan wordt gedaan zal meerdere extentie updates missen en updates van joomla ontbreken, dit is een risico dat je website bezoek van een hacker krijgt en je website gaat ook snel naar beneden in de ranking.

Je gaat niet mee met de snel veranderende eisen van het internet terwijl andere eigenaren van websites dit wel doen. Dit moet je zien te voorkomen en blijf door het up to date blijven beter vindbaar door de zoekmachines.

Lagere ranking door slecht onderhoudJe website wordt door slecht of geen onderhoud langzaam en deze gaat steeds slechter laden en werkt niet meer zo optimaal als toen deze werd opgeleverd door de websitebouwer. Het gevolg is dat bezoekers afhaken als blijkt dat het te lang duurt voor de website is geladen, het gevolg is dat deze snel wegklikken, dit wordt door Google gezien als "niet gebruiksvriendelijk" wat je plaatsen kost in de ranking.

Als je een website bij mij laat bouwen krijg je een jaar onderhoud ondersteuning en help ik je mee met het updaten van de website en de extenties zodat deze na oplevering nog een jaar extra goed blijft lopen. Daarna kun je dit zelf doen, lukt het dan nog niet dan kan ik tegen een mooi tarief daarzeker mee van dienst zijn.

Maak er een gewoonte van om te kijken of je website onderhoud nodig heeft

Als je inlogd aan de backend van je website dan zie meestal gelijk of er een update nodig is van een extentie of van Joomla zelf, als je regelmatig inlogd om te werken aan je blog dan zie je dit direct en kun je dit gelijk aanpakken. Maar zorg wel voor een back-up als je ook maar iets gaat doen aan je website. Ik zeg dit niet voor niks hoor, een klein foutje kost dan onnodig veel frustratie en nog meer tijd.

Veiligheid

Joomla wordt wereldwijd gebruikt door vele gebruikers en het gerucht gaat nogal eens dat Joomla niet veilig zou zijn. Dat is echt klinkklare onzin!!

Waar komt dit dan vandaan? 

Een veilige websiteDeze bewering hoor je veel van de gebruikers van het andere populaire Content Management Systeem (ik noem geen namen). Dit komt dan wel doordat mensen hun site niet up to date houden en er langere tijd niet naar omkijken, dan is het vragen om problemen.

Als je als website bezitter inlogd met een computer waarvan de beveiliging niet op orde is dan kun je de website ook besmetten via je eigen computer, zorg daarom voor een goede virusscanner en ga niet uit van de scanner die al in windows zit ingebouwd, deze ziet de meeste besmettingen niet.

Dit kan niet alleen voor jezelf maar ook schade voor bezoekers van je website veroorzaken, doordat ze via jouw website besmet kunnen raken. Dat moet je niet willen.

Hackers kijken of het een oude versie is waar de lekken van bekend zijn en proberen zo de website te hacken. Hoe sneller een update is geïnstalleerd, hoe korter de website kwetsbaar is. Stop wat tijd en werk in het maken van een update en bespaar later een hoop ergernis en herstelwerkzaamheden doordat je weer een back-up terug moet zetten.

Website onderhoud is dus belangrijk!

Onderhoud aan je websiteDe doelstelling van je website is natuurlijk dat de bezoekers ook jouw producten of diensten gaan afnemen. Bezoekers kunnen zich op je nieuwsbrief abonneren of een product via je webwinkel aanschaffen. Je website moet dus blijven opvallen en daarvoor is het noodzakelijk up-to-date te blijven.

Als je dit artikel nu goed hebt gelezen weet je wel dat het updaten van je website een noodzakelijk kwaad is ook om de concurentie voor te blijven. Sta je in de ranking boven je concurent door je website up-to-date te houden dan weet je waar je het voor hebt gedaan, blijf op deze voet doorgaan en je blijft goed bezig.

Ik zit net als andere bouwers met smart te wachten op het geheel nieuwe Joomla 4 wat al enkele jaren in ontwikkeling is en nu nog in Beta draait, wat wil zeggen dat deze nog niet voor een productie website is bestemd.

Neem vrijblijvend contact op voor een gesprek of informatie over een nieuwe website of problemen die je hebt met je website.

 Joomla Webdesign Dussen
 Bredeweer 1
 4271 CJ Dussen
 06 - 10 72 15 64