Een backup maken met Akeeba voordat je website onbruikbaar wordt
Mijn website is verdwenen, is deze misschien gehackt of heb ik zelf een fout gemaakt.
En dit is iets waar niemand op zit te wachten, het is jammer genoeg bijna niet te voorkomen ook al heb je al de maatregelen getroffen die er zijn. Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat er door een foutje met het installeren van een extentie je een website krijgt die alleen een witte pagina laat zien, dan is er maar 1 oplossing het terug zetten van een backup.
Bekijk de video voor meer informatie.
Als er tenminste een backup is, anders heb je een groot probleem. Je kunt altijd vragen aan de hostingprovider of deze nog een backup heeft maar dit is niet bij alle providers het geval, dus is het beter om zelf een backup achter de hand te hebben.
TIP: bewaar deze altijd op je eigen pc, en dan het liefst op een externe harde schijf of usb stick die niet constant is aangesloten, mocht er iets fout gaan bij je provider of je eigen pc heb je altijd een backup van je website achter de hand.
Ik maak altijd eerst een backup als ik iets aanpas aan mijn website, niet bij een aanpassing van teksten maar wel als ik extenties, componenten of iets aan wil passen aan mijn template, ik maak hiervoor gebruik van Akeeba backup, want een foutje is zo gemaakt, en een herstelling zonder backup kost veel meer tijd en moeite.
Wat heb je nodig om een Joomla backup te maken en te herstellen?
Natuurlijk Akeeba backup, de inloggegevens van de backend, de inloggegevens die je hebt gehad van de webhoster, de ftp gegevens en een ftp programma om de gegevens op de webserver van je hostingprovider te zetten.
Akeeba backup is gratis te downloaden bij de joomla extenties, hier volgt een uitleg over de installatie en het gebruik van Akeeba backup.
- Ga om Akeeba Backup te downloaden naar de site van Akeeba Backup, en download Akeeba backup for Joomla.
- Ga naar de backend van je website en installeer Akeeba Backup.
- Als dit is gebeurt is het tijd om een backup te gaan maken, ga naar componenten en klik op Akeeba, na het openen klik je op Backup nu en zal het programma gaan controleren of de instellingen goed staan, als deze controle is gelukt kun je een backup van de site gaan maken door op de knop backup nu te klikken.
- Dit kan enige tijd duren voordat dit klaar is, sluit de pagina niet af maar wacht rustig af tot dat de backup is geslaagd.
- Het is beter om de backup niet te downloaden vanuit te backend omdat er dan fouten kunnen ontstaan in de backup en dan kan deze niet worden hersteld en daar heb je ook niets aan, beter is om de backup te downloaden via ftp.
- Open het ftp programma en vul de gewenste gegevens in om op de webserver te komen, om de backup te kunnen downloaden moet je in de map public html of httdocs zijn dat ligt aan de provider, dus open deze map, nu ben je aangekomen in de mappen van Joomla, open dan de map administrator/components /com_akeeba/backup hier bevindt zich de backup van de site met de extentie .jpa aan het eind. Download het bestand met de recente datum en sla het op in een map op uw computer. Nu heb je een backup achter de hand van je website.
Hoe zet ik mijn backup nu terug op de webserver met Akeeba backup?
- Om de gemaakte backup terug op de webserver te zetten heb je het programma Kickstart nodig, deze is ook gratis te downloaden bij Akeeba. Download dit bestand en pak het uit, kopieër het bestand kickstart.php naar de map waar ook je backup staat.
- Nu is het tijd om een nieuwe database aan te maken of je moet de gegevens van de oude database hebben opgeslagen, dit doe je op de server waar de site op draait, bij mij is dat DirectAdmin maar dit is bij iedere hostingprovider weer anders, maak via de MySQL een nieuwe database aan, schrijf de aangemaakte gegevens goed op of kopieer de gegevens in een kladblokbestand en zet deze even op het bureaublad want deze hebben we dadelijk weer nodig. Door de gegevens te kopiëren en te plakken heb je ook minder kans op tikfoutjes wat weer een foutmelding geeft.
- Nu gaan we de oude website verwijderen en de nieuwe backup terug plaatsen, open in DirectAdmin de file manager en dan public html of httdocs en selecteer alles wat hier in staat, en klik op delete, als dit is gebeurt gaan we het backup.jpa bestand en de kickstart.php en nl taalbestand in de map public html of httdocs zetten via ftp.
- Open de internetbrower en voer het adres van je website in en plaats daarachter /kickstart.php en klik op enter, nu wordt kickstart.php geopend om de website uit te pakken en daarna te herstellen, voer alle gegevens in die nodig zijn, het programma zet de database gegevens ook in de door jou net aangemaakte database en je website is hersteld.
Wat ook wel een goed idee is, probeer een backup ook eens terug te plaatsen op een subdomein om te kijken of de backup wel goed is anders heb je er ook niks aan, want een backup die niet goed is is net zoveel waard als geen backup.
Als het goed is nu je website weer zichtbaar, probeer alle menu items ook even te testen, als dit een foutmelding geeft wat kan gebeuren, dan moet je ook nog een nieuw .htacces bestand via ftp uploaden, dit kan namelijk een foutmelding veroorzaken.
Ik heb in een map op mijn pc waar ik de website in bewaar ook het bestand .htacces opgeslagen met alle aanpassingen, zoals de url zonder WWW en 301 redirects die nodig waren, je kunt ook het originele .htacces bestand tijdens het herstellen kiezen maar dan moet je het aangepaste .htacces bestand weer in de root van je website terugplaatsen.
Maak geregeld een backup en plaats deze ook weer terug zodat je zeker weet dat de gemaakte backup ook echt goed is, want aan een backup die niet goed is, heb je net zoveel als aan geen backup.
Deze manier is ook handig als je naar een andere hostingprovider wil verhuizen. Bekijk de onderstaande Youtube video van Akeeba zelf, deze gaat nog wel over Joomla 3 maar de handelingen zijn hetzelfde als in Joomla 4 en 5.
Kom je er echt niet uit en heb je hulp nodig met de installatie van Akeeba of het terug plaatsen van een backup die is gemaakt met Akeeba, neem dan contact met mij op.
Meest gelezen artikelen