Blog website maken.
Om een blog website te maken heb je geen speciale website nodig.
Dit gaat met een Joomla website ook, die mogelijkheid zit er standaard al in.
Ik zal je een beetje opweg helpen hoe dit allemaal werkt.
- Verzin een website naam voor je blog
- Een website maken met een eigen domeinnaam
- Een hosting pakket voor je blog
- Installeer Joomla op je hosting pakket
- Na installatie de benodigde extenties installeren
- Je eerste blog schrijven
- Video in je blog toevoegen
- Menu aanmaken voor je blog
- Volgorde artikelen aanpassen in blogweergave
- Weergave blog aanpassen
Een naam voor je blog verzinnen
Om een naam voor je blog website te verzinnen zijn er vele mogelijkheden, je kunt je eigen naam gebruiken of iets waar je blog hoofdzakelijk over gaat, probeer de tool bustaname.com om een naam samen te stellen. Hieronder heb ik een voorbeeld genomen voor een lifestyle website van mijn dochter Michelle die helemaal gek is van lifestyle, interieur, mode enz, enz. Ze studeert daar nog voor maar als ze een website nodig heeft weet ze waar ze moet aankloppen.
Vul een woord in bij vakje 1 en klik add, de woorden komen in vakje 2 te staan, als je door blijft gaan met woorden invullen krijg je steeds meer combinaties die in vakje 3 komen te staan.
Als je dan een mooie pakkende naam hebt samengesteld is het zaak om te kijken of deze al niet door iemand anders is vastgelegd want dat zou natuurlijk wel heel sneu zijn. Nadat je de verschillende namen hebt gecheckt of deze nog vrij zijn bij de hosting partij is het wel nodig om deze vast te leggen en te registreren op jouw naam voor er iemand anders mee aan de haal gaat.
Een website maken met een eigen domeinnaam
Een website met je eigen domeinnaam en zelf gekozen internetextentie voor je website. Voor een blog in het Nederlands kies je natuurlijk voor jouweigenwebsite met .nl aan het eind, wil je echt op de internationale toer dan kun je ook kiezen voor jouweigenwebsite met .com aan het einde deze is wel iets duurder op jaar bassis.
Bij een goede hostingpartij heb je ook de mogelijkheid om een mailadres aan te maken met de naam van je website, dus info(at)website.nl of naam(at)website.nl of wat je maar wil, dit in combinatie met je zelf gekozen internet extentie zoals .nl, .eu of .com. en zo zijn er nog vele andere mogelijkheden.
Een hosting pakket voor je blog
Je hebt de gewenste domeinnaam gevonden en wil deze vastleggen voordat deze niet meer beschikbaar is, als deze dan beschikbaar is ga je bijvoorbeeld naar Vimexx toe om de naam en je hosting pakket af te sluiten, als starter zou je kunnen beginnen met het Startpakket voor nog geen € 15,- per jaar. Met het starter pakket heb je 2 GB ruimte, als je website hard gaat groeien door de vele blogs kun je op een eenvoudige manier een groter pakket nemen om al je content kwijt te kunnen. Het Plus pakket zou dan een goede opvolger zijn of je gaat gelijk voor de Compleet met heel veel opslag waar je jarenlang vele blogs op kunt schrijven.
Installeer Joomla op je hostingpakket
Als je een hostingpakket hebt aangeschaft krijg je via de mail inloggegevens om in te loggen op het hostingpakket, dit zijn de gegevens van de DirectAdmin, hier regel je eigenlijk alles mee, het installeren van Joomla, het aanmaken van E-mail adressen zoals
Nu is het zaak om op dit hostingpakket een Joomla installatie te zetten, dit gaat heel eenvoudig via de serversoftware DirectAdmin waar Vimexx mee werkt, scroll hiervoor helemaal naar beneden om de Joomla installatie te starten door op het icoontje van Joomla te klikken.
Er opent een nieuw scherm waar je op "install this application" kunt klikken om de installatie te starten.
Nadat je op "instal this application" hebt geklikt opent onderstaand scherm waar je wat informatie moet invoeren, let erop dat je de Nederlandse taal versie installeerd als je een Nederlandse blog gaat beginnen, mocht je dit zijn vergeten kan het na de installatie ook nog dus dat is niet heel erg.
Gebruik niet de standaard gebruikersnaam "Admin", maar geef eventueel je eigen naam op, daarna geef je een sterk wachtwoord op, en dan niet 1234 ofzo omdat dit gemakkelijk is te onthouden, maar geef hier een stevig wachtwoord op met minimaal 20 karakters, zo wordt het wel moeilijker om binnen te komen.
Geef daarnaast ook je mailadres op, dit wordt dan door de website gebruikt om mail te versturen als er updates zijn. Helemaal onderaan geef je de website naam op. Klik op Install en de Joomla installatie gaat beginnen.
De benodigde extenties installeren
Als je alle stappen hebt doorlopen staat er een Joomla website op je server waar je nu een blog op kunt gaan schrijven, ga hiervoor naar je internet browser, Google of Firefox, type de volledig website naam gevolgd door /administrator om in te loggen aan de backand van je website.
Nu kom je op de backend uit waar je kunt inloggen met de gegevens die hebt ingevuld toen je Joomla hebt geinstalleerd. Log in en je kunt nu de website gaan vullen na een paar instellingen. Voor het schrijven van een blog is het gebruik van een tekstverwerker natuurlijk wel makkelijk, de standaard tekstverwerker Tiny MCE die in Joomla zit is niet mijn favoriet maar dat is mijn mening, ik gebruik daarvoor altijd de gratis te downloaden JCE editor om teksten en foto's te plaatsen.
Installeer deze via Systeem> Extenties > Installeren, als je de extentie hebt geinstalleerd moet deze nog wel geactiveerd worden.
Ga hiervoor naar Controlepaneel > Algemene instellingen, op het tabblad website kun je nu de standaard tekstverwerker instellen op JCE, hier kom je nog vaker om dingen in te stellen bijvoorbeeld het aanzetten van zoekmachinevriendelijke url's wat beter te lezen url's oplevert.
Als je de JCE editor voor het eerst opent ziet deze er anders uit dan op de afbeeldingen in mijn blog, dit komt omdat je kunt kiezen voor een weergave die je beter bevalt, je hebt kunt kiezen uit 7 verschillende weergave. Standaard staat deze op Retina en ziet eruit als op de onderste weergave.
Om een andere weergave te krijgen ga je naar Componenten > Klik op JCE editor > Editor Profiles > Default (hier staat een groen vinkje voor) > Features & Layout, hier kun je bij Toolbar theme de weergave aanpassen die dan zichtbaar wordt in de JCE editor als je een artikel gaat schrijven, ik heb deze altijd op Classic staan omdat dit mijn favoriet is, welke je zelf kiest is geheel aan jezelf. Vergeet niet bij een aanpassing op opslaan en sluiten te klikken anders wordt er niets aangepast.
Het aanmaken van een categorie
Omdat het weergeven van een blogpagina in Joomla gaat met een menu genaamd categorie blog is het wel nodig om een categorie aan te maken waarin al je blog artikelen komen te staan. Om een categorie aan te maken ga je naar Inhoud en dan naar Categorie. Klik hiervoor op nieuw om een nieuwe categorie aan te maken.
Geef de nieuwe categorie bijvoorbeeld de naam blog, er staat al een categorie in met de naam Uncategorised, deze verwijder ik altijd om misverstanden te voorkomen, geef een vinkje voor de betreffende categorie en klik dan op prullenbak en weg is de categorie.
Dit kun je ook doen als je bijvoorbeeld een verkeerde naam voor een gemaakte categorie hebt gemaakt en deze wil verwijderen, deze is dan nog niet echt weg maar staat in de prullenbak, maak deze op zijn tijd een keer leeg.
Het kan gebeuren dan je een categorie wil aanmaken en een foutmelding krijgt dat de naam al bestaat, maar omdat deze nog in de prullenbak staat kun je geen nieuwe aanmaken met dezelfde naam, als je regelmatig de prullenbak leegt is de kans hierop al stukken minder.
Je eerste blogartikel schrijven
Ben je klaar om je eerste blog artikel te schrijven, lees snel verder.
Om een artikel te schrijven open je Inhoud en dan Artikelen om je eerste blog artikel te schrijven, ik heb even snel 4 test artikelen gemaakt met dummy tekst om de instellingen uit te leggen om de layout voor je blog goed weer te geven. Als je een artikel hebt geschreven is het beter om er een "Lees meer" knop aan toe te voegen, om te voorkomen dat je artikel heel de blogpagina vult en je andere artikelen te ver naar beneden drukt. Maar hoe doe je dit, ga op de 2e regel staan waar er een punt staat om de "break" te maken.
Klik nu op insert Read More knop om een Lees meer knop in het artikel toe te voegen, zodoende wordt er een introtekst weergegeven en daarna komt de Lees meer knop om het gehele verhaal te kunnen lezen.
Een afbeelding voor je blog
Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden dat geldt voor een blog ook, maar hoe kom je aan een foto voor je blogs. Je kunt deze zelf maken omdat je zelf dan ook eigenaar blijft van je foto's. Een hele mooie website waar ik zelf foto's en afbeeldingen vandaan haal is pixabay waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden voor je website. Om deze afbeeldingen nu in je website te krijgen moeten deze eerst op de webserver komen te staan.
Om afbeeldingen op de webserver te krijgen kun op het icoontje klikken wat op een schermpje lijkt. Hier staan al je afbeeldingen die op de webserver staan om te gebruiken in je website. Dan kom je op de onderstaande pagina uit.
Het is gemakkelijker om eerst een paar mappen aan te maken voor al je foto's zodat dit overzichtelijk blijft, klik hiervoor op New Folder om zo een nieuwe map aan te maken en geef deze naam blog ofzo. Klik nu op de nieuwe map om submappen met de naam van je blog aan te maken. Zo blijft het overzichtelijker dan dat je alle foto's in 1 map zet, maak het terugzoeken veel makkelijker.
Klik nu op upload, je komt dan op onderstaande pagina waar je de afbeeldingen kunnen uploaden, je kunt de afbeelding er naar toe slepen of via de Browse knop naar de map op je computer gaan waar je de afbeelding hebt staan.
Als je dezelfde weergave wil aanhouden als op de blog die je nu leest begin je eerst in je artikel met een H2 of H3 titel van het artikel, dan plaats je er gelijk een leesmeer knop onder.
Onder de Lees meer knop begin je met de H1 titel van je artikel. Dit ziet er dan zo uit.
Zoals je ziet staat bij mij de grotere foto gelijk onder mijn H1 titel, de kleinere foto die zichtbaar is als je de blog opent met alle artikelen kun je toevoegen door op Afbeeldingen en links te klikken, kies hier een foto voor bij de introtekst, deze is dan zichtbaar net als op de blog die je nu leest. De foto is ook aanklikbaar en dan gaat de bezoeker gelijk naar de volledige tekst toe, deze opent ook als er op de Lees Meer knop wordt geklikt.
Video toevoegen op de blogpagina
Om je blog te verfraaien en rijker te maken wat voor je bezoeker heel aantrekkelijk is kun je ook videos van Youtube toevoegen aan je blog. Naast dat je er ook al veel foto's in hebt verwerkt is een video van Youtube natuurlijk altijd leuk, dit kan een video zijn die je zelf hebt gemaakt of een video van iemand anders die meer vertelt over het onderwerp van je blog.
Hoe krijg ik een video in mijn website?
Er zijn een aantal extentie die dit goed kunnen zoals het veel gebruikte Allvideos van Joomlaworks, hiermee kun je op eenvoudige manier een Youtube video laten zien op je joomla website. Dit kan ook zonder het gebruik van een extentie, bekijk de video van Youtube waar het wordt uitgelegd om het met de standaard tekstverwerker TinyMCE te doen. Met de Pro versie van JCE gaat dit ook eenvoudig maar niet iedereen heeft deze extentie.
Mocht het niet lukken met deze uitleg dan kun je altijd nog overwegen om Allvideo te installeren op je Joomla webite.
Menu aanmaken voor je blog
Om je blog artikelen te kunnen zien op je website moet je daar nog wel een menu voor aanmaken, ga naar Menu's > Main menu > Nieuw om een nieuw menu aan te maken.
Noem het menu bv Blog of welke naam je het wil geven, bij Menu-item type klik je op selecteren, dan Artikelen, kies dan voor CategorieBlog, zo worden alle artikelen die in de categorie Blog staan weergeven in je blog.
Al de artikelen die je hebt geschreven die moeten worden weergegeven in de blog moet je dan wel de categorie Blog geven anders zijn deze niet zichtbaar. De artikelen komen standaard op volgorde te staan zodat oudere artikelen opschuiven naar beneden, zou je deze volgorde willen aanpassen dan doe je dit bij Menu's > Main menu > Blog > Blogweergave > bij Volgorde artikelen kies je Artikel volgorde.
Volgorde van je artikelen aanpassen in blogweergave
Nadat je in het menu bij Volgorde artikelen de Artikel volgorde hebt aangepast kun je de volgorde bij de artikelen gaan aanpassen. Open Inhoud > artikelen, om de volgorde aan te passen ga je naar artikelen en klik op het zwarte pijltje, deze staat voor Speciaal Status Title,nu zie je dat de 3 puntje een zwarte kleur krijgen, als je op deze puntjes gaat staan zie je dat de mogelijkheid bestaat om deze te verslepen, op deze manier kun je de artikelen zo positioneren zoals je dit wil op je website.
Weergave blog aanpassen aan jouw wensen
Om de weergave van je blog aan te passen aan jouw wens ga je naar naar Inhoud > Artikelen > en open opties aan de rechterkant bovenaan. Hier kun je kiezen hoe de weergave van je blog eruit komt te zien, wil je een hoofdartikel weergeven, hoeveel kolommen moet de blog worden enz, enz.
Hierboven staat de instelling zoals ik deze zelf heb toegepast, hoofdartikelen 0, kolommen 3, 12 intro artikelen en 12 links, de meerdere kolommen heb ik op van links naar recht gezet zodat de artikelen van links naar rechts worden toegevoegd. De instelling is ook aan te passen op menu niveau.
Ik hoop dat je veel plezier zult hebben met de bouw van je blogwebsite en met het bloggen zelf. Mocht je onverhoopt toch iets niet snappen of er lukt iets niet kun je altijd contact opnemen.
Neem vrijblijvend contact op voor een gesprek of informatie over een nieuwe website of problemen die je hebt met je website.
Meest gelezen artikelen
- Wie ben ik
- Kosten website bouwen
- Joomla website maken
- Waarom Joomla voor jouw website
- Een backup maken met Akeeba voordat je website onbruikbaar wordt
- Ontdek de ultieme gids voor het bouwen van een succesvolle website
- 10 krachtige SEO-strategieën om Google te domineren
- Ontdek de geheimen om een succesvolle website te bouwen