Blog website maken

Blog website maken

Een blog website maken, hoe werkt dit precies.

Om een blog website te maken heb je geen speciale website nodig die alleen maar geschikt is om je blog op te maken. Dit gaat met een Joomla website ook, die mogelijkheid zit er standaard al in. Ik zal je een beetje opweg helpen om een eigen blog website op te zetten zodat je niet alles zelf hoeft uit te vinden hoe dit allemaal werkt.

  1. Verzin een website naam voor je blog
  2. Een website maken met een eigen domeinnaam
  3. Een hosting pakket voor je blog
  4. Installeer Joomla op je hosting pakket
  5. Na installatie de benodigde extenties installeren
  6. Je eerste blog schrijven
  7. Video in je blog toevoegen
  8. Menu aanmaken voor je blog
  9. Volgorde artikelen aanpassen in blogweergave
  10. Weergave blog aanpassen

Een naam voor je blog verzinnen

Om een naam voor je blog website te verzinnen zijn er vele mogelijkheden, je kunt je eigen naam gebruiken of iets waar je blog hoofdzakelijk over gaat, probeer de tool bustaname.com om een naam samen te stellen. Hieronder heb ik een voorbeeld genomen voor een lifestyle website van mijn dochter Michelle die helemaal gek is van lifestyle, interieur, mode enz, enz. Ze studeert daar nog voor maar als ze een website nodig heeft weet ze waar ze moet aankloppen.

Vul een woord in bij vakje 1 en klik add, de woorden komen in vakje 2 te staan, als je door blijft gaan met woorden invullen krijg je steeds meer combinaties die in vakje 3 komen te staan.

Naam voor je blogwebsite verzinnen

Als je dan een mooie pakkende naam hebt samengesteld is het zaak om te kijken of deze al niet door iemand anders is vastgelegd want dat zou natuurlijk wel heel sneu zijn. Nadat je de verschillende namen hebt gecheckt of deze nog vrij zijn bij de hosting partij is het wel nodig om deze vast te leggen en te registreren op jouw naam voor er iemand anders mee aan de haal gaat.

Een website maken met een eigen domeinnaam

Een website met je eigen domeinnaam en zelf gekozen internetextentie voor je website. Voor een blog in het Nederlands kies je natuurlijk voor jouweigenwebsite met .nl aan het eind, wil je echt op de internationale toer dan kun je ook kiezen voor jouweigenwebsite met .com aan het einde deze is wel iets duurder op jaar bassis.

Bij een goede hostingpartij heb je ook de mogelijkheid om een mailadres aan te maken met de naam van je website, dus Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of wat je maar wil, dit in combinatie met je zelf gekozen internet extentie zoals .nl, .eu of .com. en zo zijn er nog vele andere mogelijkheden.

Een hosting pakket voor je blog

Je hebt de gewenste domeinnaam gevonden en wil deze vastleggen voordat deze niet meer beschikbaar is, als deze dan beschikbaar is ga je bijvoorbeeld naar Vimexx toe om de naam en je hosting pakket af te sluiten, als starter zou je kunnen beginnen met het Startpakket voor nog geen € 15,- per jaar. Met het starter pakket heb je 2 GB ruimte, als je website hard gaat groeien door de vele blogs kun je op een eenvoudige manier een groter pakket nemen om al je content kwijt te kunnen. Het Medium pakket zou dan een goede opvolger zijn of je gaat gelijk voor de Plus met maar liefst 100 GB ruimte waar je jarenlang vele blogs op kunt schrijven.

Hostingpakket blogwebsite kopen bij Vimexx

Installeer Joomla op je hostingpakket

Als je een hostingpakket hebt aangeschaft krijg je via de mail inloggegevens om in te loggen op het hostingpakket, dit zijn de gegevens van de DirectAdmin, hier regel je eigenlijk alles mee, het installeren van Joomla, het aanmaken van E-mail adressen zoals Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat de bezoekers eenvoudig contact op kunnen nemen. De keuze van welke php versie je op je website wil hebben draaien, op dit moment is versie 7.4 de hoogste versie, op de server kan al wel worden gekozen voor 8.0 maar niet alle extenties kunnen overweg met deze versie, dus hou het nog even op 7.4 welke anno 2021 nog steeds perfect werkt.

DirectAdmin voor je Blog websiteNu is het zaak om op dit hostingpakket een Joomla installatie te zetten, dit gaat heel eenvoudig via de serversoftware DirectAdmin waar Vimexx mee werkt, scroll hiervoor helemaal naar beneden om de Joomla installatie te starten door op het icoontje van Joomla te klikken.

Er opent een nieuw scherm waar je op "install this application" kunt klikken om de installatie te starten.

Installeer Joomla voor je Blog website

Nadat je op "instal this application" hebt geklikt opent onderstaand scherm waar je wat informatie moet invoeren, let erop dat je de Nederlandse taal versie installeerd als je een Nederlandse blog gaat beginnen, mocht je dit zijn vergeten kan het na de installatie ook nog dus dat is niet heel erg.

Joomla voor je Blog website installatie

De benodigde extenties installeren

Als je alle stappen hebt doorlopen staat er een Joomla website op je server waar je nu een blog op kunt gaan schrijven, ga hiervoor naar je internet browser, Google of Firefox, type de volledig website naam gevolgd door /administrator om in te loggen aan de backand van je website.

JCE als Tekstverwerker instellenNu kom je op de backend uit waar je kunt inloggen met de gegevens die hebt ingevuld toen je Joomla hebt geinstalleerd. Log in en je kunt nu de website gaan vullen na een paar instellingen, voor het schrijven van een blog is het gebruik van een tekstverwerker natuurlijk wel makkelijk, de standaard tekstverwerker Tiny MCE die in Joomla zit is niet mijn favoriet maar dat is mijn mening, ik gebruik daarvoor altijd de gratis te downloaden JCE editor om teksten en foto's te plaatsen. Installeer deze via Extenties > Beheren > Installeren, als je de extentie hebt geinstalleerd moet deze nog wel geactiveerd worden.

Ga hiervoor naar Systeem > Algemene instellingen, op het tabblad website kun je nu de standaard tekstverwerker instellen op JCE, hier kom je nog vaker om dingen in te stellen bijvoorbeeld het aanzetten van zoekmachinevriendelijke url's wat beter te lezen url's oplevert.

Als je de JCE editor voor het eerst opent ziet deze er anders uit dan op de afbeeldingen in mijn blog, dit komt omdat je kunt kiezen voor een weergave die je beter bevalt, je hebt kunt kiezen uit 7 verschillende weergave. Standaard staat deze op Retina en ziet eruit als op de onderste weergave.

JCE editor retina weergave

Om een andere weergave te krijgen ga je naar Componenten > Klik op JCE editor > Editor Profiles > Default (hier staat een groen vinkje voor) > Features & Layout, hier kun je bij Toolbar theme het weergave aanpassen die dan zichtbaar wordt in de JCE editor als je een artikel gaat schrijven, ik heb deze altijd op Classic staan omdat dit mijn favoriet is, welke je zelf kiest is geheel aan jezelf. Vergeet niet bij een aanpassing op opslaan en sluiten te klikken anders wordt er niets aangepast.

Het aanmaken van een categorie

Omdat het weergeven van een blogpagina in Joomla gaat met een menu genaamd categorie blog is het wel nodig om een categorie aan te maken waarin al je blog artikelen komen te staan. Om een categorie aan te maken ga je naar Inhoud en dan naar Categorie. Klik hiervoor op nieuw om een nieuwe categorie aan te maken.

Blog categorie aanmaken

Geef de nieuwe categorie bijvoorbeeld de naam blog, er staat al een categorie in met de naam Uncategorised, deze verwijder ik altijd om misverstanden te voorkomen, geef een vinkje voor de betreffende categorie en klik dan op prullenbak en weg is de categorie.

Dit kun je ook doen als je bijvoorbeeld een verkeerde naam voor een gemaakte categorie hebt gemaakt en deze wil verwijderen, deze is dan nog niet echt weg maar staat in de prullenbak, maak deze op zijn tijd een keer leeg.

Het kan gebeuren dan je een categorie wil aanmaken en een foutmelding krijgt dat de naam al bestaat, maar omdat deze nog in de prullenbak staat kun je geen nieuwe aanmaken met dezelfde naam, als je regelmatig de prullenbak leegt is de kans hierop al stukken minder.

Blog categorie aanmaken

 

Je eerste blogartikel schrijven

Ben je klaar om je eerste blog artikel te schrijven, lees snel verder.

Om een artikel te schrijven open je Inhoud en dan Artikelen om je eerste blog artikel te schrijven, ik heb even snel 4 test artikelen gemaakt met dummy tekst om de instellingen uit te leggen om de layout voor je blog goed weer te geven. Als je een artikel hebt geschreven is het beter om er een "Lees meer" knop aan toe te voegen, om te voorkomen dat je artikel heel de blogpagina vult en je andere artikelen te ver naar beneden drukt. Maar hoe doe je dit, ga op de 2e regel staan waar er een punt staat om de "break" te maken.

Lees meer knop toevoegen

Klik nu op insert Read More knop om een Lees meer knop in het artikel toe te voegen, zodoende wordt er een introtekst weergegeven en daarna komt de Lees meer knop om het gehele verhaal te kunnen lezen.

Een afbeelding voor je blog

Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden dat geldt voor een blog ook, maar hoe kom je aan een foto voor je blogs. Je kunt deze zelf maken omdat je zelf dan ook eigenaar blijft van je foto's. Een hele mooie website waar ik zelf foto's en afbeeldingen vandaan haal is pixabay waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden voor je website. Om deze afbeeldingen nu in je website te krijgen moeten deze eerst op de webserver komen te staan.

Om afbeeldingen op de webserver te krijgen kun je in de tekstverwerker op het 8 ste icoontje van links klikken, dit lijkt op een schermpje. Hier staan al je afbeeldingen die op de webserver staan om te gebruiken in je website. Dan kom je op de onderstaande pagina uit.

Media invoegen in je website

Het is gemakkelijker om eerst een paar mappen aan te maken voor al je foto's zodat dit overzichtelijk blijft, klik hiervoor op New Folder om zo een nieuwe map aan te maken en geef deze een naam voor al je blog foto's. Klik nu op de nieuwe map om de foto's op de webserver te zetten. Klik nu op upload, je komt dan op onderstaande pagina waar je de afbeeldingen kunnen uploaden, je kunt de afbeelding er naar toe slepen of via de Browse knop naar de map gaan waar je de afbeelding hebt staan.

Media uploaden naar de webserver

Als je dezelfde weergave wil aanhouden als op de blog die je nu leest begin je eerst in je artikel met een H2 titel van het artikel, dan plaats je er gelijk een leesmeer knop onder.
Onder de Lees meer knop begin je met de H1 titel van je artikel. Dit ziet er dan zo uit.

Lees meer knop in blogartikel

Zoals je ziet staat bij mij de grotere foto gelijk onder mijn H1 titel, de kleinere foto die zichtbaar is als je de blog opent met alle artikelen kun je toevoegen door op Afbeeldingen en links te klikken, kies hier een foto voor bij de introtekst, deze is dan zichtbaar net als op de blog die je nu leest. De foto is ook aanklikbaar en dan gaat de bezoeker gelijk naar de volledige tekst toe, deze opent ook als er op de Lees Meer knop wordt geklikt.

Video toevoegen op de blogpagina

Om je blog te verfraaien en rijker te maken wat voor je bezoeker heel aantrekkelijk is kun je ook videos van Youtube toevoegen aan je blog. Naast dat je er ook al veel foto's in hebt verwerkt is een video van Youtube natuurlijk altijd leuk, dit kan een video zijn die je zelf hebt gemaakt of een video van iemand anders die meer vertelt over het onderwerp van je blog.

Hoe krijg ik een video in mijn website?

Er zijn een aantal extentie die dit goed kunnen zoals het veel gebruikte Allvideos voor Joomla hiermee kun je op eenvoudige manier een Youtube video laten zien op je joomla website. Het kan echter ook zonder extra extentie met een stukje HTML en CSS, deze code zet je dan in je artikel en daar wordt dan ook dit filmpje afgespeeld, weer een extentie minder om up to date te houden.

Hiervoor zijn wel een paar extra handelingen voor nodig omdat het filmpje in een iFrame wordt weergeven en Joomla en JCE dit standaard hebben uitstaan. Om deze functie aan te zetten ga je naar Componenten > JCE Editor > Editor Profiles > Klik op Default > Kies voor Plugin Parameters > Scroll aan de linkerkant naar Media support > klik hierop > ga helemaal naar boven en daar staat Allow Iframe, zet deze op ja en nu wordt er wel een iframe weergeven.

Heb je het fimpje gevonden wat je wil weergeven op je website dan moet je de code van het filmpje nog wel hebben, dit gaat bij Youtube heel eenvoudig, open het betreffende filmpje en klik op delen en kopieer de code zoals je ziet op de onderstaande afbeelding en sla deze even op, deze code moet nog een beetje aangepast worden.

Youtube video op je blog weergeven

Om het filmpje goed weer te geven op je website moet deze nog een beetje gestyled worden, dit doe je door css toe te voegen, ga hiervoor naar je template, als voorbeeld zal ik de standaard template Protostar gebruiken. Om eigen css toe te voegen aan de protostar template is het nodig om een nieuwe user.css map aan te maken.

Protostar template aanpassen

Klik op css en deze gaat dan open, klik op nieuw bestand en geef het de naam user, het bestandstype moet zijn CSS en klik op maken.

Protostar template aanpassen met user.css

Nu heb je in de css map een user.css staan waar je eigen css in kunt zetten om diverse aanpassingen te kunnen doen aan je website. De css code heb ik in een download bestandje gezet omdat het weergeven van de code niet goed ging op een mobiel omdat de code niet responsive is.

Plaats de css code in de net aangemaakte user.css, gebruik je een ander template dan zit hier meestal een custom.css in, bij gebruik van de Astroid template plaats je die bij Custom Code.

Ga weer terug naar je artikel om de code die er voor zorgt dat het filmpje wordt weergeven in je artikel kunt plaatsen, aangezien dit code is moet je even de JCE editor op code zetten, dit doe je aan de rechterkant bovenin.

Schakel nu weer naar editor en je zult zien dat het filmpje al wordt weergegeven in je artikel, alleen als het filmpje wordt afgespeeld plaatst Youtube een cookie bij de bezoeker, geef dit aan onder het filmpje zodat de bezoeker ervan op de hoogte is, dit is door de AVG een verplichting om bezoekers op de hoogte te stellen van plaatsing van cookies. Mocht het niet lukken met deze uitleg dan kun je altijd nog overwegen om Allvideo te installeren op je Joomla webite.

Menu aanmaken voor je blog

Om je blog artikelen te kunnen zien op je website moet je daar nog wel een menu voor aanmaken, ga naar Menu's > Main menu > Nieuw om een nieuw menu aan te maken.
Noem het menu bv Blog, bij Menu-item type klik je op selecteren, dan Artikelen, kies dan voor CategorieBlog, zo worden alle artikelen die in de categorie Blog staan weergeven in je blog.
Al de artikelen die je hebt geschreven die moeten worden weergegeven in de blog moet je dan wel de categorie Blog geven anders zijn deze niet zichtbaar. De artikelen komen standaard op volgorde te staan zodat oudere artikelen opschuiven naar beneden, zou je deze volgorde willen aanpassen dan doe je dit bij Menu's > Main menu > Blog > Blogweergave > bij Volgorde artikelen kies je Artikel volgorde.

Volgorde van je artikelen aanpassen in blogweergave

Nadat je in het menu bij Volgorde artikelen de Artikel volgorde hebt aangepast kun je de volgorde bij de artikelen gaan aanpassen.  Open Inhoud > artikelen , om de volgorde aan te passen ga je naar artikelen en klik op de blauwe pijltjes, nu zie je dat de 3 puntje een zwarte kleur krijgen, als je op deze puntjes gaat staan zie je dat de mogelijkheid bestaat om deze te verslepen, op deze manier kun je de artikelen zo positioneren zoals je dit wil op je website. Je zou hier bijvoorbeeld een tekst kunnen neerzetten met een korte beschrijving waar de blog over gaat, plaats deze dan altijd bovenaan zodat de rest van de blog eronder komt te staan. De rest van je blog zet je hier dan gewoon onder zodat de volgorde wel goed blijft

Artikel volgorde aanpassen

Weergave blog aanpassen aan jouw wensen

Om de weergave van je blog aan te passen aan jouw wens ga je naar naar Inhoud > Artikelen > en open opties aan de rechterkant bovenaan. Hier kun je kiezen hoe de weergave van je blog eruit komt te zien, wil je een hoofdartikel weergeven, hoeveel kolommen moet de blog worden enz, enz.

Blogweergave aanpassen

Hierboven staat de instelling zoals ik deze zelf heb toegepast, hoofdartikel 1, dat is de tekst die boven de blog staat dat is ook gewoon een artikel ,3 kolommen, 18 intro artikelen en 18 links, de meerdere kolommen heb ik op van links naar recht gezet zodat de artikelen van links naar rechts worden toegevoegd. De instelling is ook aan te passen op menu niveau.

Ik hoop dat je veel plezier zult hebben met de bouw van je blogwebsite en met het bloggen zelf. Mocht je onverhoopt toch iets niet snappen of er lukt iets niet kun je altijd contact opnemen.

Neem vrijblijvend contact op voor een gesprek of informatie over een nieuwe website of problemen die je hebt met je website.

Meest gelezen artikelen

 

 Joomla Webdesign Dussen
 Bredeweer 1
 4271 CJ Dussen
 06 - 10 72 15 64