Hoe gaat de migratie van Joomla 3 naar Joomla 5

Waarom een directe upgrade niet werkt (en hoe je het wél goed aanpakt)

Je website draait op Joomla 3. Misschien werkt alles ogenschijnlijk prima. Maar wat veel mensen niet weten: Joomla 3 is sinds augustus 2023 end-of-life. Geen updates, geen beveiligingspatches, geen ondersteuning.

Joomla 3 draait nog — maar de klok tikt

Dat maakt je website kwetsbaar. Niet alleen technisch, maar ook juridisch — want als je persoonsgegevens verwerkt, heb je als websitebeheerder ook een verantwoordelijkheid richting AVG.

En dan verschijnt ergens de melding: "Joomla 5 is uit!"

Klinkt logisch om dan gewoon op de knop “Updaten” te drukken, toch?

Helaas… precies daar gaat het vaak mis.

De veelgemaakte fout: van Joomla 3 direct naar Joomla 5 willen gaan

Als Joomla liefhebber zie ik dit scenario vaker dan me lief is: Mensen proberen direct te upgraden van Joomla 3 naar 5, zonder dat de aanbevelingen worden opgevolgd.

Het gevolg?

Een blanco scherm, foutmeldingen of zelfs een website die compleet onbruikbaar wordt.

Wat veel mensen niet weten, is dat Joomla 5 op een compleet andere technische basis draait. De stap van Joomla 3 naar 5 is te groot voor een "gewone update".

Waarom werkt dit niet?

Joomla 3 → Joomla 4 is een migratie
Joomla 4 → Joomla 5 is een update

Wil je van 3 naar 5? Dan móet je eerst migreren naar 4.

Waarom een upgrade zonder voorbereiding vragen om problemen is

Een Joomla-upgrade is technisch gezien geen kwestie van één klik. Het is een gecontroleerd proces, waarin je je website volledig voorbereid op een nieuwe versie van het CMS.

Deze elementen zorgen vaak voor problemen:

❌ Verouderde extensies die niet compatible zijn met Joomla 4 of 5

❌ Templates die na de migratie niet meer werken

❌ PHP-versie die niet matcht met de eisen van Joomla 5

❌ Geen back-up gemaakt: probleem = geen weg terug

Uit eigen praktijk weet ik: de grootste frustratie zit niet in de upgrade zelf, maar in het oplossen van wat daarna misgaat.

Zo pak je een migratie van Joomla 3 naar 5 wél goed aan

✅ Stap 1: Maak een volledige back-up

Zorg ervoor dat je Joomla 3-installatie volledig up-to-date is, de laatste versie is 3.10.12. maak daarna een back-up. Een back-up is je reddingsboei als er iets misgaat. Gebruik tools zoals Akeeba Backup om een volledige kopie van je website en database te maken.

✅ Stap 2: Test alles eerst in een staging omgeving met een b.v een subdomein

Doe de migratie nooit op je life website maar gebruik daar een subdomein voor, dit doe je door:

  • een subdomein aan te maken op de webserver
  • geef deze bv de naam joomla5, het ziet er met een subdomein dan zo uit https://joomla5.mijnwebsite.nl of alleen in een nieuwe map zetten kan ook, dan is het https://mijnwebsite.nl/joomla5.
  • maak een nieuwe database aan, ja, dit is echt nodig
  • plaats nu de kopie van je website die je met Akeeba backup hebt gemaakt
  • na installatie van de website ben je klaar om het migratie proces te gaan starten

Mocht je niet precies weten hoe je een backup maakt en plaatst op een subdomein of map lees de uitleg op Een backup maken met Akeeba

✅ Stap 3: Update naar de laatste versie van Joomla 3

Als de installatie op je sub domein is geslaagd, controleer je nogmaals of de laatste versie van Joomla 3.10.12 op je website staat die je wil gaan migreren naar Joomla 4.

updaten naar laatste versie

  • Ga naar het beheerderspaneel en klik op componenten en daarna op Joomla update.
  • Vergeet niet om bij ontdekken te kijken of er extenties zijn die niet volledig zijn afgerond in het verleden, anders gaat de upgrade niet goed.
  •  Als de standaard template protostar bijvoorbeeld is verwijderd, staat deze ook hier, installeer deze dan weer omdat deze vervangen wordt door de standaard Cassiopeia template van Joomla 4.

Alle extenties die op Joomla 3 zijn geïnstaleerd kunnen op Joomla 5 voor problemen zorgen, het is daarom beter om deze allemaal te deïnstalleren om er zeker van te zijn dat de migratie goed gaat.

De meest gebruikte extenties zoals: Akeeba backup, JCE editor, Cache cleaner, SP pagebuilder, Osmap, Aimy recaptcha hebben allemaal een versie die geschikt is voor Joomla 5, maar die kun je ook beter deïnstaleren en daarna de nieuwste versie weer installeren.

✅ Stap 4: Voer de migratie naar Joomla 4 uit

Voer de aanbevelingen goed uit anders gaat de upgrade naar Joomla 4 niet goed, mijn advies is om alle extenties te verwijderen om deze na de migratie weer te installeren.

Het is wel wat meer werk maar het verminderd zeker de kans op een foutmelding tijdens de migratie en zorgt voor minder frustraties. Het installeren van de verwijderde extenties is sneller gedaan dan opnieuw moeten beginnen na een foutmelding en/of crash van je website.

Migratieproces van Joomla 3 naar Joomla 5

 

✅ Stap 5: Contoleer alles als de migratie is voltooid

Na de migratie kom je op de vernieuwde backend van Joomla 4 uit, nu weet je dat de migratie is geslaagd. Het kan zijn dat de backend nu in het engels is maar dat kun je aanpassen door op Languages te klikken en de Nederlandse taal te updaten.

Pas als je zeker weet dat alles stabiel draait op Joomla 4, bekijk elke pagina, controleer het contactformulier, zoekfunctionaliteit, caching, etc. Niets is vanzelfsprekend na een migratie.

De update naar Joomla 5 kun je nog niet uitvoeren omdat er op dezelfde server een oude Joomla 3 draait, aangezien Joomla 5 minimaal PHP 8.1 nodig heeft.

De meeste extentie van Joomla 3 maximaal PHP 8.0 aankunnen gaat dit nog niet lukken.

Je kunt de website wel eerst helemaal afmaken door alle extenties weer te installeren, je kunt kiezen voor de standaard Cassiopea template die Protostar van Joomla 3 heeft vervangen, of je installeerd een nieuwe template bv. Astroid, deze is perfect geschikt voor Joomla 4 en 5.

Als alles getest en klaar is kun je de oude Joomla 3 website verwijderen en de nieuwe Joomla 4 via akeeba back-up weer installeren.

✅ Stap 6: Update van Joomla 4 naar Joomla 5

Als je de website helemaal hebt afgemaakt en deze is helemaal goed getest is het tijd om de laatste backup te maken en weer op te slaan. Om de nieuwe website te plaatsen verwijder je daarvoor eerst de oude website met alle bestanden en installeer de Joomla 4 website met kickstart van Akeeba. Als de website is verplaatst kun je de PHP versie verhogen op de webserver tot minimaal 8.1 wat de vereiste is voor Joomla 5.

Checklist: Heb je alles goed gedaan?

✔️ Back-up gemaakt van de volledige website en database.
✔️ Extensies en templates gecontroleerd op compatibiliteit.
✔️ SEO-tools ingesteld om rankings te monitoren.
✔️ Website getest op verschillende apparaten en browsers.

Met deze uitgebreide handleiding kun je je Joomla-site probleemloos upgraden en profiteren van de nieuwste functies en verbeteringen. Start vandaag nog!

Veelgestelde vragen

❓ Kan ik mijn bestaande template blijven gebruiken?

Niet altijd. Templates die gebouwd zijn voor Joomla 3 zullen in de meeste gevallen niet meer correct functioneren op Joomla 5. Een nieuwe template of een update is vaak noodzakelijk.

❓ Wat als een extensie niet compatible is?

Check of er een Joomla 4/5-versie beschikbaar is. Is die er niet? Overweeg alternatieven of neem contact op met de ontwikkelaar. Of schakel professionele hulp in om functionaliteit op maat te laten bouwen.

❓ Wat als ik het al geprobeerd heb en mijn site is stuk?

Geen paniek. Zolang je een back-up hebt, kunnen we het meestal herstellen. Neem direct contact op om erger te voorkomen.

Loop je vast of durf je het niet aan om zelf een migratie te doen, neem dan even contact op, ik help je graag.