Hoe zorg ik ervoor dat mijn website of webshop veilig is?
In de moderne wereld van het internet is veiligheid een cruciale factor voor websites en webshops. Klanten verwachten dat hun persoonlijke gegevens veilig worden bewaard en dat ze zonder zorgen online kunnen winkelen. Als eigenaar van een website of webshop is het daarom van essentieel belang om maatregelen te nemen om de veiligheid van je online platform te waarborgen. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je website of webshop veilig is.
Gebruik een betrouwbaar hostingplatform
Kies een hostingprovider die bekend staat om zijn beveiligingsmaatregelen en betrouwbaarheid. Een goede hostingprovider zal regelmatig back-ups maken en bescherming bieden tegen beveiligingsbedreigingen.
Ik heb zelf goede ervaring met Antagonist waar ik zelf al vanaf 2012 hosting afneem, Vimexx is een goedkopere hosting hier heb ik de kleinere websites ondergebracht sinds 2018. Voor de grotere websites adviseer ik om naar Antagonist uit te kijken om daar de hosting af te nemen, deze is wel een stuk duurder maar de service is uitmuntend.
Installeer beveiligingscertificaten
Voor een veilige website is het belangrijk om een SSL-certificaat te installeren. Dit certificaat versleutelt de gegevens die worden uitgewisseld tussen de website en de gebruiker, waardoor het moeilijker wordt voor hackers om toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Ook Google vind het belangrijk dat je website een ssl certificaat gebruikt, dit is dan ook een ranking factor.
Houd je software up-to-date
Zorg ervoor dat je regelmatig updates uitvoert voor alle software die op je website of webshop wordt gebruikt. Dit omvat het besturingssysteem, het contentmanagementsysteem (bijvoorbeeld Joomla of Wordpress) en alle plug-ins of extensies.
Updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches die kwetsbaarheden verhelpen en de veiligheid van je website verbeteren, dit is vooral bij Wordpress erg belangrijk waar je over het algemeen veel plug-ins nodig hebt om de website draaiend te krijgen.
Gebruik sterke wachtwoorden
Moedig gebruikers aan om sterke wachtwoorden te gebruiken bij het aanmaken van accounts op je website of webshop. Sterke wachtwoorden moeten een combinatie zijn van letters, cijfers en speciale tekens en moeten regelmatig worden gewijzigd.
Gebruik bij voorkeur een wachtwoorden kluis om wachtwoorden te bewaren, hier zit ook bijna altijd een wachtwoord generator in verwerkt die sterke wachtwoorden voor je kan maken.
Deze zijn dan in verschillende mappen op te slaan en als je dan op de website komt waar je een wachtwoord moet invullen doet Lastpass dit automatisch voor je zodat je die lange veiligere wachtwoorden niet hoeft te onthouden.
Het gebruik van makkelijk te raden wachtwoorden zal daarmee tot het verleden behoren, het zal je nog verbazen dat de meeste gebruikers maar 1 wachtwoord hebben voor al hun accounts. Het walhalla voor de hacker die hiermee overal bij kan komen.
Beperk toegangsrechten
Verleen alleen toegangsrechten aan degenen die deze daadwerkelijk nodig hebben. Beperk de beheerdersrechten tot een minimum en zorg ervoor dat elke gebruiker zijn eigen unieke inloggegevens heeft. Dit helpt bij het verminderen van potentiële risico's van ongeautoriseerde toegang. Met Joomla is het eenvoudig om iedereen die kan inloggen specifieke rechten te geven waar er dingen kunnen worden aangepast.
Voer regelmatige back-ups uit
Maak regelmatig back-ups van je website of webshop om ervoor te zorgen dat je altijd een kopie hebt van je gegevens. Dit kan van pas komen in het geval van een beveiligingsincident of een technische storing. Het kan gebeuren dat door de installatie van een extentie of component de gehele website niet bereikbaar is, omdat deze voor de huidige versie van Joomla of Wordpress niet geschikt is.
Dan is het met het terug plaatsen van een back-up snel opgelost, het kan ook zijn dat de hosting nog een complete back-up heeft dan is dit ook snel opgelost, anders heb je een groot probleem.
Gebruik een web application firewall (WAF)
Een WAF kan helpen bij het beschermen van je website tegen kwaadaardig webverkeer en het blokkeren van verdachte activiteiten. Het kan helpen bij het detecteren en afweren van aanvallen voordat ze schade kunnen aanrichten.
Een hele goede is Akeeba Admin Tools voor Joomla, en voor Wordpress is er Akeeba Admin Tools voor Wordpress beschikbaar, zorgt voor meer bescherming van je website en je bezoekers.
Monitor je website
Houd een oogje in het zeil op de activiteiten op je website of webshop. Gebruik beveiligingstools of logbestanden om verdachte activiteiten te detecteren. Snelle detectie van mogelijke beveiligingsinbreuken kan helpen om schade te beperken en snel actie te ondernemen, door het gebruik van de Akeeba Admin Tools. Maar ook je computer voorzien van een goede virusscanner is heel belangrijk, een virus in je computer kan ook je website besmetten als je inlogd via de backend, vertrouw niet op de ingebouwde Microsoft Defender.
Bescherm tegen DDoS-aanvallen
Distributed Denial of Service (DDoS) -aanvallen kunnen je website vertragen of zelfs volledig offline halen. Overweeg het gebruik van een DDoS-beschermingsdienst om je website te beveiligen tegen dergelijke aanvallen. Bij een goede hostingpartij zoals Antagonist is dit meestal al het geval dat deze daar tegen is beschermd. Bij de goedkopere hosting partijen is dit nog maar de vraag met alle gevolgen vandien.
Beveilig betalingstransacties
Als je een webshop hebt, is het van cruciaal belang om betalingstransacties veilig te verwerken. Implementeer een beveiligd betalingsgateway-systeem en volg de PCI DSS-normen (Payment Card Industry Data Security Standard) om ervoor te zorgen dat klantgegevens veilig worden verwerkt.
Maak je gebruik van een betaal service van bijvoorbeeld je bank of van Mollie, Adyen, Buckaroo, Mollie of MultiSafepay, deze bieden ook de mogelijkheid om de klant via verschillende platforms te kunnen laten betalen bv, iDeal, Paypal, en Afterpay.
Opleiding en bewustwording
Zorg ervoor dat jij en je medewerkers op de hoogte zijn van de valkuilen op het gebied van internetbeveiliging. Houd jezelf op de hoogte van de nieuwste bedreigingen en zorg ervoor dat je begrijpt hoe je deze kunt voorkomen. Train je personeel om verdachte e-mails, phishing-pogingen en andere vormen van cyberaanvallen te herkennen en te vermijden.
Regelmatige beveiligingsaudits
Voer regelmatig beveiligingsaudits uit om mogelijke kwetsbaarheden in je website of webshop te identificeren. Dit kan worden gedaan door externe beveiligingsprofessionals of door het gebruik van geautomatiseerde beveiligingsscans. Zorg op je computer ook voor een goede virusscanner omdat heel veel besmettingen door je eigen computer komen, als je dan inlogt op de backend van je website neem je de besmetting mee naar je website.
Het waarborgen van de veiligheid van je website of webshop is een doorlopend proces dat aandacht en inzet vereist. Door proactief te zijn en de nodige beveiligingsmaatregelen te nemen, kun je de risico's van datalekken, hacks en andere beveiligingsincidenten minimaliseren.
Bied je klanten een veilige en betrouwbare online ervaring, wat essentieel is voor het opbouwen van vertrouwen en het succes van je online bedrijf.
Heb je dit artikel gelezen en je hebt nog vragen over de bouw van je eigen website, neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.
Meest gelezen artikelen