De toekomst van webdesign

10 populaire trends van 2023

Webdesign is onderhevig aan verschillende trends die ieder jaar weer veranderen, het zijn meestal maar kleine veranderingen en variëren in kleur, uitstraling, subtiele bewegingen en video achtergronden.

Donkere modus die de elegantie van schaduwen omarmen

In 2023 blijft de donkere modus in populariteit groeien en biedt het gebruikers een aantrekkelijke en stijlvolle browse ervaring. Het gebruik van een donkere achtergrond met lichte tekst en elementen creëert een hoog contrast dat oogvermoeidheid vermindert en er visuele uitstraling verbetert.

Donkere modus voegt een vleugje verfijning toe aan webdesigns, waardoor websites er modern en elegant uitzien. Een donkere achtergrond in de astroid template is eenvoudig in te stellen bij de instellingen van de template. Bij de astroid template kun je zelfs de bezoeker laten kiezen of deze een lichte of een donkere achtergrond wil hebben tijdens het bekijken van de website als je dit hebt ingeschakeld.

Meeslepende video achtergronden die de aandacht vangen

Meeslepende video achtergronden zijn een opvallende trend in 2023. Door boeiende video's als achtergrond te gebruiken, kunnen websites de aandacht van gebruikers direct vangen en een blijvende indruk achterlaten. Deze video's kunnen producten of diensten in actie tonen, een verhaal vertellen of een sfeer creëren die aansluit bij de boodschap van de website. Het toevoegen van meeslepende video achtergronden verbetert de gebruikerservaring en creëert een gedenkwaardige interactie, hou er wel rekening mee dat het laden van een videoachtergrond een stuk langer duurt voor deze is geladen.

Micro interacties die gebruikersbetrokkenheid verbeteren

Micro interacties zijn kleine subtiele animaties en interactieve elementen die de gebruikersbetrokkenheid vergroten. Ze voegen een vleugje speelsheid en verrassing toe aan webdesigns, waardoor gebruikers zich betrokken en beter verbonden voelen met de website.

Voorbeelden van micro interacties zijn het veranderen van de kleur van een knop bij het hoveren, het tonen van een animatie bij het succesvol verzenden van een formulier of het geven van visuele feedback bij het invullen van velden. Door micro interacties strategisch te gebruiken, kan een website een gevoel van vloeiendheid en interactiviteit creëren.

Voorbeeld van een micro interactie van een contactknop bijvoorbeeld.

Deze onderstaande knop is al een voorbeeld van een micro interactie, deze veranderd van kleur, de mogelijkheden zijn eindeloos als je een beetje kennis hebt van css, bekijk de mogelijkheden op de website van W3Schools.com voor de uitleg en voorbeelden van css en steek er iets van op voor de aanpassingen aan je website.

Minimalistische navigatie voor vereenvoudigde gebruikerservaring

Minimalistische navigatieontwerpen winnen aan populariteit in 2023. Deze ontwerpen verwijderen overtollige elementen en leggen de focus op eenvoud, waardoor de gebruikerservaring wordt verbeterd.

Een minimalistische navigatie maakt gebruik van duidelijke en intuïtieve menustructuren, waarbij alleen de essentiële links worden weergegeven. Dit minimaliseert afleiding en maakt het gemakkelijker voor gebruikers om door de website te navigeren en de gewenste informatie te vinden.

Doordat er maximaal 5-7 menu items zijn om uit te kiezen krijgen je bezoekers geen last van keuze stress, een zee van mogelijkheden om op te klikken is voor de bezoeker te overweldigend en klikt weg om opnieuw te gaan zoeken bij Google. Door te kiezen voor een minimalistische navigatie streeft een website naar een heldere en intuïtieve gebruikerservaring.

3D graphics en illustraties die diepte en visuele interesse toevoegen

3D Percentage tekenDe integratie van 3D graphics en illustraties voegt een nieuwe dimensie toe aan webdesigns in 2023. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën kunnen websites levensechte en interactieve 3D afbeeldingen en animaties tonen.

Deze 3D elementen voegen diepte en visueel belang toe, waardoor gebruikers een meeslepende en boeiende ervaring krijgen. 3D graphics kunnen worden gebruikt om producten vanuit verschillende hoeken te presenteren, virtuele rondleidingen te creëren of interactieve spelletjes aan te bieden. Het gebruik van 3D graphics en illustraties maakt websites visueel aantrekkelijker en onderscheidend.

Asymmetrische indelingen die de norm doorbreken

Asymmetrische indelingen zijn een gewaagde en opvallende trend in 2023. Deze ontwerpen doorbreken de traditionele regels van symmetrie en creëren unieke composities die de aandacht trekken. Door het gebruik van asymmetrie kan een website een gevoel van dynamiek, creativiteit en originaliteit overbrengen.

Asymmetrische indelingen kunnen worden toegepast op secties, afbeeldingen, typografie en andere elementen van een website. Het implementeren van asymmetrie in webdesigns geeft een unieke en artistieke uitstraling aan een website.

Met opvallende typografie een statement maken

Opvallende typografie is een krachtige manier om een statement te maken en de aandacht van gebruikers te trekken. In 2023 worden grote en gedurfde lettertypen steeds vaker gebruikt om de boodschap van een website te versterken en de merkidentiteit te benadrukken.

Opvallende typografie kan worden toegepast op koppen, titels, call-to-action knoppen en andere belangrijke elementen. Door te kiezen voor opvallende typografie kan een website een sterk visueel effect creëren en een blijvende indruk achterlaten bij bezoekers.

Kies een mooie en opvallend lettertype uit bij bijvoorbeeld Google fonts, de template Astroid heeft de meeste fonts wel maar deze worden bij Google aangeroepen wat ivm de privacyregels niet meer mag.

Bekijk de video om te leren hoe je de Google fonts lokaal kunt laden, op deze manier voldoe je aan de AVG regels omdat google je bezoeker niet meer kan volgen als er een lettertype geladen moet worden omdat deze al op je eigen server staat en vandaar wordt aangeroepen.

Mobile first design de kleine schermen prioriteit geven

Met de groeiende dominantie van mobiel browsen is het ontwerpen voor mobiel first een essentiële benadering in 2023. Mobiel first design houdt in dat websites eerst worden ontworpen en geoptimaliseerd voor mobiele apparaten en daarna pas voor desktops. Door prioriteit op mobiele schermen te geven, zorgen deze websites voor een betere gebruikerservaring op smartphones en tablets.

Mobiel first design omvat responsieve lay-outs, snelle laadtijden en een focus op gebruiksgemak op kleinere schermen. Met deze aanpak kunnen websites de groeiende mobiele gebruikersbasis bedienen en zorgen voor een naadloze en bevredigende browse ervaring.

Stemgebruikersinterface voor meer interactie met websites

De stemgebruikersinterface (VUI) is een opkomende trend in 2023, waardoor hoofdzakelijk mobiele gebruikers met websites kunnen communiceren via spraakopdrachten. Met de groeiende populariteit van spraakassistenten zoals Siri, Google Assistant en Amazon Alexa wordt VUI steeds belangrijker.

Websites kunnen VUI integreren door spraakgestuurde zoekopdrachten, commando's en navigatie opties aan te bieden. Dit verbetert de toegankelijkheid en maakt het voor gebruikers gemakkelijker om informatie te vinden en interactie te hebben met een website. Door VUI te omarmen, kunnen websites een meer intuïtieve en handsfree gebruikerservaring bieden.

Duurzaam design

Duurzaam design staat centraal in 2023, waarbij websites streven naar milieubewustheid en het verminderen van hun ecologische voetafdruk. Dit omvat het optimaliseren van de prestaties van websites om energieverbruik te verminderen, het minimaliseren van de koolstofuitstoot door efficiëntere servers en het gebruik van duurzame hostingproviders.

Daarnaast kunnen websites groene praktijken omarmen, zoals het minimaliseren van het gebruik van afbeeldingen en het optimaliseren van de laadtijd, waardoor energie wordt bespaard. Door duurzaam design te omarmen, dragen websites bij aan een groenere en duurzamere digitale wereld.

Terwijl we 2023 betreden, vormen deze webdesigntrends het online landschap, verleggen ze grenzen en bieden ze nieuwe mogelijkheden. Door deze trends toe te passen, kun je inspirerende en onderscheidende websites creëren die gebruikers betrekken en een blijvende indruk achterlaten.

Ervaar je problemen met de bouw neem vandaag nog contact op en laat mij je helpen bij het creëren van een website die voldoet aan al je behoeften.

Meest gelezen artikelen

 Joomla Webdesign Dussen
 Bredeweer 1
 4271 CJ Dussen
 06 - 10 72 15 64