Seo verbeteren in je Joomla website

SEO, of Search Engine Optimization, is een verzameling voor de processen die er voor zorgen dat jouw webpagina hoog scoort  in de zoekresultaten van de zoekmachines. Door slim gebruik te maken van SEO technieken is het mogelijk om meer bezoekers te trekken naar een gewenste webpagina’s. Onderdelen van een SEO strategie zijn onder meer zoekwoordoptimalisatie.

Wacht, wat is SEO?

Sorry als het iets te snel ging, ik ga het nu wat rustiger proberen uit te leggen wat SEO is. SEO is een afkorting dat staat voor Search Engine Optimization, of Zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. Het betekent eigenlijk niets meer dan websites zo optimaliseren, dat ze hoger worden getoond bij zoekopdrachten in zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google of Bing.

Er zijn bedrijven die beloven dat je binnen 2 weken op de eerste plaats kan komen in de zoekresultaten, dat kan gewoonweg niet, ten eerste is dit een veel te korte tijd, je kunt wel flink gaan stijgen maar daar gaat wel veel meer tijd overheen voor google alle aanpassingen heeft gezien. Als alles perfect staat en je maakt iedere week een artikel of blog dan kan het nog 6 maanden gaan duren voor je gaat stijgen in de ranking.

Je kunt zelf al veel doen om beter te worden gevonden door de zoekmachines, zorg voor voldoende content op je website, aan een pagina met 100 woorden daar heeft google niet veel aan. Google is gek op content en probeert dit allemaal te lezen om zo tot een beeld te komen waar het artikel over gaat, met een uitgebreid artikel van 1000 woorden of meer en enkele afbeeldingen eventueel aangevuld met een youtube filmpje die je zelf hebt gemaakt of van iemand anders maak je jouw artikel heel rijk en daar beloont Google je voor met een hogere ranking.

Om met Joomla beter gevonden te worden door de zoekmachines is het nodig om alle instellingen op een goede manier toe te passen zodat de zoekmachines je artikel goed kunnen crawlen en precies zien waar het artikel over gaat.
Door deze verschillende instellingen continu toe te passen bij het aanmaken van een nieuw artikel komt jouw website steeds beter in beeld bij de zoekmachines en je bezoekers.

Wat je eerst moet doen is het leesbaar maken van je URL, dat betekend dat door de bezoekers en de zoekmachines kan worden gelezen waar het artikel over gaat.

De bovenste is veel beter leesbaar en beter te begrijpen door je bezoekers en door de zoekmachines.

https://joomla-webdesign-dussen.nl/wat-is-joomla/seo-verbeteren-in-je-joomla-website
https://joomla-webdesign-dussen.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=134:seo-verbeteren-in-je-joomla-website&catid=10:joomla-website

De onderste is niet echt gemakkelijk te lezen voor de bezoeker maar ook voor de zoekmachine is deze niet echt goed te begrijpen.

Hoe zet je de zoekmachinevriendelijke URL's aan in je Joomla website

Zoekmachine vriendelijke url 1. Open de backend van je website door in te loggen.
2. Ga nu naar Systeem en dan naar Algemene instellingen
3. Zet de Zoekmachinevriendelijke URL's aan als deze niet aan staat
4. Dit geldt ook voor Gebruik URL herschrijven die eronder zit aan

Voor je dit doet is het belangrijk om te controleren of het bestand .htacces aanwezig is in de root van je website.

Hoe controleer je of er een .htacces bestand aanwezig is je root van je website?

Hiervoor heb je een FTP programma nodig, maar wat is een FTP programma dat heb ik helemaal niet zul je zeggen. Met een FTP programma kun je bestanden aanpassen in de root van je website, hiermee kun je inloggen op de webserver en alle bestanden zien die zorgen dat je website wordt weergegeven op internet.

Het FTP programma wat ik gebruik is Filezilla, dit is gratis te downloaden, kies hier degene die past bij het besturingssysteem van je computer om het daarna te installeren.
Als het programma op je computer staat kun je met de gegevens die je hebt gehad van je hostingprovider inloggen op de root van de website.

Hierin ga je opzoek naar de map waar je website instaat, dit is meestal de map public_html of htt_docs, dat is bij iedere provider weer anders.

Open deze map en ga op zoek naar .htacces, is deze aanwezig dan ben je al klaar, maar staat deze er niet bij moet je htacces.txt hernoemen naar .htacces (let op de punt vooraan) Htacces bestand aanpassen

Dit kun je rechtstreeks op de server doen door het bestand rechts aan te klikken en dan te hernoemen, let erop dat er alleen .htacces staat zonder de extentie erachter en met de punt vooraan.

Nu kun je gebruik URL herschrijven wel aanzetten voor mooie en goed leesbare URL's.
Dan is het voor je bezoekers van je website goed te zien waar het artikel over gaat, ook is dit belangrijk voor de zoekmachines die je website bezoeken. Er zijn op internet veel tips te vinden over SEO, hier zitten ook veel tips bij die helemaal niet meer werken omdat Google zijn algoritme heeft aangepast om de website met de beste content bovenaan te zetten.
Ik heb online een cursus Joomla SEO gevolgd en heb daar veel waardevolle tips over Seo geleerd die ik toepas in een Joomla site, als ik deze tips heb toegepast bekijk ik wat het resultaat is van deze aanpassingen met analytics, en zo een steeds betere zoekmachine optimalisatie verkrijg.

Waar vul ik de metatag in als ik een Joomla website heb?

Schrijf je artikel en open nu publicatie, vul bij Metabeschrijving een korte maar pakkende omschrijving in waar het artikel over gaat, deze informatie is zichtbaar onder de url bij de zoekresultaten.
Lees hier wat een metatag is.

Waar vul ik de Meta Title tag in als ik een joomla website heb?

Als je het artikel hebt geschrevenen kun deze koppelen aan een menu, daarvoor ga je naar menu en dan naar main menu, maak nu een nieuw menu aan.

Koppel je artikel wat je net hebt geschreven aan dit menu.

Open dan linktype bovenaan.

Linktype in menu invullen
Geef bij Titelatribuut van link een langere beschrijving van het menu item, doe dit ook bij paginaweergave, die staat ernaast. Vul deze beschrijving hier in bij Browserpaginatitel, dat wordt dan weergegeven als de blauwe tekst, dit wordt ook wel de seo titel genoemd. Deze gegevens zijn in de broncode van de website leesbaar voor de zoekmachines wat weer een belangrijk punt is voor een betere vindbaarheid door je bezoeker.
De volgende die ernaast staat is Metadata, dit is de tekst die zichtbaar is onder de de Seo titel van je website. Deze tekst is al een belangrijk punt voor de bezoeker omdat deze tekst al een beetje een trigger moet zijn om door te klikken.

Meta title tag voor betere ranking

Nu ga je bij metadata een beschrijving geven van het artikel wat je net hebt geschreven, deze informatie wordt weergegeven onder de url van je website.
Hiermee heb je weer een klein stukje Seo toegepast in je website voor een betere vindbaarheid door de zoekmachines.

Begin een blog en plaats regelmatig een verhaal waar je expertise in naar voren komt.
Als je eens in de zoveel tijd een stukje op je website schrijft met waardevolle content die volstaat met de kennis die je wil delen, dan wordt dit door Google gezien en zeer gewaardeerd met een hogere positie op de ranglijst.

Door te bloggen krijg je meer bezoekers op je website

Het schrijven van artikelen en plaatsen van foto's is gemakkelijker als je denkt als er maar goed wordt nagedacht over het zo relevant mogelijk maken van de teksten voor de bezoekers en de zoekmachines.
Je moet niet gaan schrijven voor de zoekmachines want dat leest voor je bezoekers niet lekker en dan ben je ze ook kwijt, maar je website moet wel zo zijn ingericht dat als er bezoekers op je website komen ze hebben gevonden wat ze zoeken. Doordat Google kan zien dat de bezoeker langer op je website verblijft weet deze dat het artikel wat erop staat interesant is en zal het daarom hoger plaatsen zodat meer bezoekers het kunnen lezen.

Screaming frog mag niet ontbreken voor testen van je Seo

Screaming Frog voor Seo optimalisatie

Het programma wat je zeker niet kunt missen tijdens het bouwen van je website is het programma Screaming Frog.
Je kunt Screaming Frog gratis downloaden en op je computer zetten.

Na de installatie kun je de URL van jouw website invoeren bovenaan het programma, deze gaat alle URL's, links, 404 pagina's, 301 pagina's crawlen.
Ik gebruik dit programma nu 5 jaar en maak er iedere keer weer dankbaar gebruik van als ik een website bouw.

Het gratis programma heeft voor mij genoeg functies om alles te achterhalen wat ik wil weten, nadat het crawlen klaar is laat de tool alle pagina’s van je website zien.

Je gebruikt Screaming Frog voor het checken van de techniek maar bijvoorbeeld ook voor je Title Tags, Meta Descriptions, H1’s en H2’s.

Je kunt zien of er duplicate content aanwezig is, deze kun je dan aanpassen, het is even puzzelen hoe alles werkt maar dan kan je helemaal los gaan en je website perfect maken voor Seo.

Na het crawlen van je website heb je bijvoorbeeld een groot aantal 404's op je pagina, dan is er werk aan de winkel.
Deze 404's zijn niet zo best voor de Seo en al helemaal niet voor je bezoekers.
Dus kun je deze via verwijzingsbeheer naar een werkende url verwijzen.

Klik onderaan de pagina eens op SERP snippet, dit laat precies zien hoe je website wordt getoond in de zoekresultaten, de lengte van de meta title tags, de lengte van de meta tags worden weergegeven en kun je zien of alles klopt en er uit ziet zoals je het wil hebben. Een aanpassing die je hier doet wordt aangepast als de Google spiders langskomen, om het te versnellen zou je de sitemap opnieuw kunnen aanmelden.

Waar je zeker aan moet denken bij de bouw van een website

Hoewel het zeer verleidelijk is om foto's voor jouw website te zoeken bij de afbeeldingen van Google, raad ik dit ten zeerste af, want ook de mooiste foto's voor op je website die je van internet afhaald kunnen zijn beschermd door copyright.
Als de makers van deze foto's dit ontdekken volgt een vervelende dure afhandeling en denk niet dit gebeurt mij niet, er zijn speciale spiderrobots die het web afzoeken naar afbeeldingen waar copyright oprust.
Dus gebruik alleen eigen materiaal of koop foto's bij speciale website's. Ik haal weleens foto's bij Pixabay waar je foto's gratis kunt downloaden en waar geen copyright op de foto's zit, hou dit goed in de gaten want een boete is niet grappig.
Zoekt je een speciale foto dan is het voordeliger om deze foto te kopen, want een boete kan zeer hoog oplopen. Heb je hulp nodig bij de bouw van je eigen website.

 Joomla Webdesign Dussen
 Bredeweer 1
 4271 CJ Dussen
 06 - 10 72 15 64