Waarom niet voor de gratis webbuilders kiezen

Waarom niet voor de gratis webbuilders kiezen

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Een tijdje geleden had ik een gesprek met een potentiële klant over het webdesign proces, hoelang het ging duren en belangrijker nog de prijs.

Zijn antwoord was, en deze hoor ik steeds vaker bij een aanvraag:

waarom zou ik er voor betalen als ik op veel sites een ''gratis site'' kan bouwen, en kwam met enkele voorbeelden zoals: Jimdo, Wix en Simpsite, hier kan ik zelf een site maken voor een klein vast bedrag per maand.

Er komen er steeds meer en schieten als paddenstoelen uit de grond. U kiest een sjabloon die je het beste bevalt, plakt de foto’s en tekst in de site en voila! Je hebt een website. Het vereist geen codering kennis, en het was goedkoop of zelfs gratis.
De pluspunten: Kosten. En, eh ... ja, dat is het euvel.

Dus wat zijn de nadelen van de gratis webbuilders

Denk eens na op het gebied van tools versus vaardigheden. Een website bouwer zal je de juiste tools geven, maar het geeft je niet de vaardigheden om ze te gebruiken.
Dat is hetzelfde als je in een Formule 1 auto stapt, je rijd een rondje maar dat wil nog niet zeggen dat je dezelfde rondetijden rijdt als Max Verstappen.

Om nog maar te zwijgen over de trage laadsnelheid. Dit heeft ook te maken met de vele verschillende websites op 1 webserver. Deze moeten allemaal de rekenkracht van de webserver delen wat een trage website oplevert. De code die de webbuilder gegenereerd bevat foutjes en daardoor ontstaat nog meer vertraging.

Maar de kosten kunnen eng zijn voor een bedrijfje dat net begint. Dat is ook de reden waarom veel van de starters naar een gratis site gaan zoeken, die reden kan ik heel goed begrijpen. Want waarom betalen als het ook 'gratis' kan, alleen is het jammer dat het resultaat dan tegenvalt.

Neem daarom contact met mij op voor het gewenste resultaat, en de kosten voor een eigen site zijn echt niet zo torenhoog, dit hangt natuurlijk ook af van de gewenste content en extra's.

Als je de kosten van een Wix of Jimdo site bekijkt, die zijn tussen de 60 en 180 euro per jaar, met een Joomla of Wordpress website heb je na de bouw van de website alleen de jaarlijkse hostingkosten.

Bij Antagonist zijn die ongeveer 75 euro per jaar voor een supergoede en snelle tophosting. Een snelle website is weer beter voor de ranking en vindbaarheid. Als je de kosten bekijkt over een langere periode ben je met een Joomla of Wordpress website voordeliger uit, het is niet moeilijk om die rekensom te maken.

Kwaliteit van Design

Heb je wel eens gekeken naar de demo sjablonen van de gratis site bouwers? Ze zijn prachtig. Ze hebben subtiele animaties en alles ziet er goed uit, er is de perfecte hoeveelheid witruimte en balans. Maar als je er een eigen site op gaat bouwen is het geheel niet wat je er van had verwacht, het ziet er echt niet zo gelikt uit als op de demo site.


Er is een reden voor:


Ze hebben top ontwerpers om die demo's op te bouwen, want ze weten dat bij een gelikte website en afwerking het product goed verkoopt. Dat is de geweldige marketing van hun kant, maar een beetje misleidend voor jou.

Wanneer je werkt met behulp van een site builder zoals Jimbo of Wix b.v, dan ben je beperkt tot de sjablonen die ze aanbieden. Wil je het menu op een andere plaats? Jammer, maar je template ondersteunt dat niet.

Als je werkt met een ontwerper, is het mogelijk om suggesties en feedback te geven. Wil je het menu verplaatsen? Geen probleem. Wil je de foto's in de diavoorstelling herschikken? We kunnen het. De site builder is hier misschien niet toe in staat.

Denk hier maar eens over na:
er zijn een heleboel manieren voor de aanleg van straatwerk rond je huis. Maar ook hier zijn normen voor om het goed te doen. Als je deze niet opvolgt, krijg je in het beste geval een hobbelig straatwerk, in het slechtste geval kan het rampzalig zijn omdat de afwatering niet goed is, en er water de verkeerde kant op gaat lopen, je huis in.

Originaliteit en de eerste indruk

Vandaag de dag is je website vaak de eerste indruk voor 99% van de mensen die in aanraking komen met je bedrijf. Ze gaan naar je site om informatie te krijgen, nemen contact met je op, om een product te kopen en zien de voorbeelden van je werk.

De meeste daarvan bekijken je website tegenwoordig op hun smartphone of tablet dus is een responsive website een must, lees ook waarom een responsive website?
Werken met een sjabloon betekent dat je beperkt bent in de manier waarop die eerste indruk gaat zijn. Als je samenwerkt met een ontwerper krijg je een site die uniek is, en biedt je de eerste indruk die je wilt, en die je bedrijf nodig heeft, en alles is aanpasbaar, wil je toch een andere kleur, is het niet helemaal naar je zin, het is dan wel aanpasbaar.

Gebouwd met een doel voor ogen.

Ik heb het al meerdere keren gezien: bedrijven hebben een doel voor ogen over de manier waarop zij willen dat hun site te zien is, hoe ze willen dat deze werkt, en hoe ze denken dat hun klanten de site gaan gebruiken.


Maar dan beginnen ze te spelen met de site builder, en beseffen dat ze niet alles kunnen wat ze voor ogen hadden. Nogmaals, deze bouwers beperken je in wat je wel en niet kan doen, en je uiteindelijk compromissen moet maken die je niet wil maken. Het samenwerken met een ontwerper voorkomt dit probleem, al zijn er natuurlijk wel grenzen.

Vindbaarheid op het web.

De webbuilders werken niet optimaal om je site met SEO perfect vindbaar te maken. Als mensen op bv een stratenmaker zoeken krijgen ze er vele voorgeschoteld, maar je wil natuurlijk dat ze jou site vinden.

Nu hoor ik er al roepen mijn site wordt wel gevonden door Google hoor, als ik www.mijnsite.nl in type krijg ik mijn site goed te zien, maar dat heeft niets met Seo te maken, dat komt doordat Google je site al heeft geindexeerd.

Als je de website laat maken wordt deze SEO geoptimaliseerd zodat je site nog beter wordt gevonden door je doelgroep. De gratis webbuilder site wordt wel gevonden door Google en ook geindexeerd, maar zal door de mindere Seo nooit bovenaan in de zoekresultaten zijn terug te vinden, het is tegenwoordig belangrijk dat de Seo perfect is.

Samenvatting:

Online website bouwers zijn geweldig als je alleen een website gebruikt als visitekaartje. Maar daar is een website niet alleen voor bestemd, want een website moet een functie hebben, niet alleen informatie geven maar ook het stimuleren van verkopen van je producten zodat je website geld opbrengt. Deze sjablonen die je ziet zijn ontworpen door professionals, en je uiteindelijke website zal er nooit zo gepolijst en mooi uitzien. Jij bent immers geen ontwerper, en het gaat om het eindresultaat.

Voor sommige mensen is dat oké.

Zij bezitten je domeinnaam, zij bezitten je site en je betaalt een maandelijkse vergoeding voor een site die simpelweg niet optimaal werkt voor je bedrijf. Nog maar te zwijgen als je de site wil verhuizen naar een andere provider, want dat kan simpelweg niet. Als je een site maakt met Joomla of Wordpress is verhuizen helemaal geen probleem, dat is een kwestie van backup maken en terugplaatsen op de server van de nieuwe hoster.


Het bouwen van een goede website is niet iets wat je zo even doet. Het duurt jaren van training, constant up to date blijven van de nieuwste technieken, en een begrip van hoe het internet werkt.

 

Wil jij mij ook helpen deze artikelen te delen?
Voor jou één simpele muisklik op deze pagina, voor mij een zeer gewaardeerd cadeautje!

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn