Gebruik geen 'Welkom op mijn website'

Gebruik geen welkom op mijn website

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ik kom dit op veel websites nog tegen op de homepage in grote letters "WELKOM OP DE WEBSITE VAN .......". Dit lijkt misschien heel vriendelijk maar als je dit op elke pagina tegenkomt is het wel een beetje veel van het goede.

Bij de bouw van een website laat ik de klanten de teksten en afbeeldingen zelf aanleveren, is voor mij eenvoudiger als de website gaat over onderwerpen waar ik niet het fijne van weet, tijdens de bouw verdiep ik me wel beter in de materie.

De teksten die worden aangeleverd neem ik altijd even door om te kijken welke menu items waar moeten komen en waar deze over gaan, ik krijg weleens teksten en dan staat er bovenaan gelijk in grote letter:"WELKOM OP DE WEBSITE VAN .......".
 
Als ik de website ga vullen met teksten en foto's is dat het eerste wat ik achterwege laat, de klanten kunnen tijdens de bouw gewoon meekijken via hun eigen computer en zien dan dat de tekst ontbreekt en vragen dan waarom. Na een gesprek snappen ze wel wat ik bedoel maar vinden het toch moeilijk om het achterwege te laten omdat ze dit in het dagelijkse leven wel doen met mensen die ze ontvangen in hun winkel of bedrijfsruimte.
 

Maarja, dan heb je het over mensen die je echt kunt zien en waar je oogcontact mee hebt, op een website heb je geen oogcontact en kunnen de bezoekers na enkele seconden al weer doorklikken naar een volgende pagina waar ze weer "WELKOM OP DE WEBSITE VAN ......." tegenkomen. Dit moet je niet willen.

Op een website of webshop heb je dit niet dus en is dit overbodig.

Het is een heel vriendelijk gebaar en kun je vergelijken met de kokos deurmat, waar met grote letters het woord WELKOM op staat die je bij veel voor - en achterdeuren ziet liggen.(ik heb niet zo'n mat liggen want als je in een rolstoel zit zijn het snelheidsdempers en sta je al stil voor je over de drempel kunt springen.)

Omhelzing begroeten

De vrienden en familie die bij mij langs komen weten wel dat ze welkom zijn, deze worden begroet met de geur van verse koffie, een leuke woordgrap of een omhelzing en voelen zich daarom ook meer dan welkom.

Op je website kun je natuurlijk niet zeggen, ''hoi, wat leuk dat je er bent, heb je zin in koffie".

Natuurlijk kun je de bezoeker wel het gevoel geven dat deze welkom is door de website zo in te richten dat de website overzichtelijk is en de informatie waar de bezoeker naar zoekt snel voorhanden is.

Maar waarom tegen de bezoeker welkom zeggen helemaal niet nodig is

Door alles op een logische plaats te hebben staan is je website overzichtelijk, anders is de bezoeker zo weer op weg naar een andere website want ze komen om:

 • snel te vinden waar ze voor op je website kwamen
 • duidelijk zichtbaar menu, een zoekvenster en natuurlijk je contactgegevens
 • weinig hoeven te lezen en een snelle laadtijd
 • veel meer aangeboden krijgen dan ze dachten
 • en natuurlijk geen grote foto slideshow(oeps, dat doet zeer), ik heb me er in het verleden ook schuldig aan gemaakt hoor.

Zo'n foto slideshow ziet er wel gelikt uit, maar bijna niemand gaat al je foto's zitten bekijken, de bezoeker heeft haast en zijn op je website terecht gekomen nadat ze een zoekterm hebben ingetypt in een zoekmachine, de bezoeker is daar naar opzoek en niet naar een slideshow.

Wat zegt welkom op mijn website eigenlijk

Het is bij een winkel heel gewoon dat je welkom wordt geheten, maar bij een website is dit anders:

 • je bent op de website terecht gekomen en ziet het logo en de bedrijfsnaam
 • voor de zoekmachines is het belangrijk dat de kop op de homepage verteld wat je precies doet
 • welkom heten hoort daar niet bij, want dit is geen zoekterm

Als er op de homepage al "Welkom op mijn website" in de grootste chocoladeletters staat, weet de bezoeker niet waar de website over gaat, google heeft hier ook niets aan want er zijn nog veel website die deze term gebruiken, je kunt hier beter een zoekterm neerzetten.

Heb je bijvoorbeeld als hovenier een website die informatie bied over je werkzaamheden als tuinman dan kun je beter de koptekst veranderen in:

Ontwerp, Tuinaanleg en onderhoud.
En vergeet ook niet om de koptekst een H1 tag te geven, zo heb je gelijk weer een stukje zoekmachine optimalisatie toegepast.

Voor de bezoeker is het in enkele seconden duidelijk:

 • Wat is dit voor website?  duidelijk een hoverniersbedrijf
 • hier kan ik een mooie tuin laten ontwerpen
 • deze wordt ook door deze vakmannen aangelegd
 • voor eventueel onderhouden kan ik daar ook terecht

Dus pas je tekst op je homepage aan als hier "Welkom op mijn website" staat en je website zal door google beloont worden met een hogere ranking. Op deze manier zullen je bezoekers gelijk zien waar de website over gaat en zullen verder gaan zoeken naar de informatie die ze zochten op jouw website en eventueel overgaan tot contact opnemen via telefoon, whatsapp of mail.

Succes met aanpassen van je teksten, heb je problemen of snap je iets niet.

 

Wil jij mij ook helpen deze artikelen te delen?
Voor jou één simpele muisklik op deze pagina, voor mij een zeer gewaardeerd cadeautje!

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn