Gebruik geen 'Welkom op mijn website'

Gebruik geen welkom op mijn website

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Bij de bouw van een website laat ik de klanten de teksten en afbeeldingen meestal zelf aanleveren, is voor mij eenvoudiger als de website gaat over onderwerpen waar ik niet het fijne van weet, tijdens de bouw verdiep ik me wel beter in de materie.

De teksten die worden aangeleverd neem ik altijd even door om me ook gelijk in te lezen over de website, ik krijg weleens teksten en dan staat er bovenaan gelijk in grote letter:''Welkom op mijn website'' als ik dan uitleg dat je dit beter niet kunt doen want dit is op een website niet nodig vinden de meeste dit vreemd.

Na een gesprek snappen ze wel wat ik bedoel maar vinden het toch moeilijk om het achterwege te laten omdat ze dit in het dagelijkse leven wel doen met mensen die ze ontvangen.

Maarja, dan heb je het over mensen die je echt kunt zien en waar je oogcontact mee hebt, op een website heb je geen oogcontact en kunnen de bezoekers na enkele seconden al weer weg zijn.

Op een website of webshop heb je dit niet dus en is dit overbodig.

Het is een heel vriendelijk gebaar en kun je vergelijken met de kokos deurmat, waar met grote letters het woord WELKOM op staat die je bij veel voor - en achterdeuren ziet liggen.(ik heb niet zo'n mat liggen, met een rolstoel is het een snelheidsdemper om dan over de drempel te komen.)

Omhelzing begroeten

De vrienden en familie die bij mij langs komen weten wel dat ze welkom zijn, deze worden begroet met de geur van verse koffie, een leuke woordgrap of een omhelzing en voelen zich daarom ook meer dan welkom.

Op je website kun je natuurlijk niet zeggen, ''hoi, wat leuk dat je er bent, lust je iets te drinken".

Natuurlijk kun je de bezoeker wel het gevoel geven dat deze welkom is door de website zo in te richten dat de website overzichtelijk is, alles op een logische plaats staat zoals je menu, zoekvenster en contactgegevens, dan heb je al veel gewonnen en voelt de bezoeker zich echt welkom zonder dit te beschrijven.

Maar waarom tegen de bezoeker welkom zeggen helemaal niet nodig is

Door alles op een logische plaats te hebben staan is je website overzichtelijk anders is de bezoeker zo weer op weg naar een andere website want ze komen om:

 • snel te vinden waar ze voor op je website kwamen
 • direct te zien waar alles te vinden is
 • weinig hoeven te lezen en een snelle laadtijd
 • veel meer aangeboden krijgen dan ze dachten
 • en natuurlijk geen grote foto slideshow(oeps dat doet zeer), ik heb me er in het verleden ook schuldig aan gemaakt hoor

Zo'n foto slideshow ziet er wel gelikt uit, maar bijna niemand gaat al je foto's zitten bekijken, iedereen heeft haast en zijn op je website terecht gekomen nadat ze een zoekterm hebben ingetypt in een zoekmachine, de bezoeker is daar naar opzoek en niet naar een slideshow wat ook de laadtijd op een mobiel beïnvloed met enkele seconden.

Wat zegt welkom op mijn website eigenlijk

Het is bij een winkel heel gewoon dat je welkom wordt geheten, maar bij een website is dit anders:

 • je bent op de website terecht gekomen en ziet het logo en de bedrijfsnaam
 • voor de zoekmachines is het belangrijk dat de kop op de homepage verteld wat je precies doet
 • welkom heten hoort daar niet bij, want dit is geen zoekterm

Als er op de homepage staat "Welkom op mijn website" weet de bezoeker niet waar de website over gaat, google heeft hier ook niets aan want er zijn nog veel website die deze term gebruiken, je kunt hier beter een zoekterm neerzetten.

Heb je bijvoorbeeld als hovenier een website die informatie bied over je werkzaamheden als tuinman dan kun je beter de koptekst veranderen in:

Ontwerp, Tuinaanleg en onderhoud.
En vergeet ook niet om de koptekst een H1 tag te geven, zo heb je gelijk weer een stukje zoekmachine optimalisatie toegepast.

Voor de bezoeker is het gelijk duidelijk:

 • Wat is dit voor website?  duidelijk een hoverniersbedrijf
 • hier kan ik een mooie tuin laten ontwerpen
 • deze wordt ook door deze vakmannen aangelegd
 • voor eventueel onderhouden kan ik daar ook terecht

Dus pas je tekst op je homepage aan als hier "Welkom op mijn website" staat en je website zal door google beloont worden met een hogere ranking. Op deze manier zullen je bezoekers gelijk zien waar de website overgaat en zullen verder gaan zoeken naar de informatie die ze zochten op jouw website en eventueel overgaan tot contact opnemen via telefoon, whatsapp of mail.

Succes met aanpassen van je teksten, heb je problemen of snap je iets niet.

 

Wil jij mij ook helpen deze artikelen te delen?
Voor jou één simpele muisklik op deze pagina, voor mij een zeer gewaardeerd cadeautje!

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn