Een backup maken met Akeeba voordat je website onbruikbaar wordt

Een backup maken met Akeeba

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Mijn website is verdwenen, is deze misschien gehackt of heb ik zelf een fout gemaakt. 

En dit is iets waar niemand op zit te wachten, het is jammer genoeg bijna niet te voorkomen ook al heb je al de maatregelen getroffen die er zijn. Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat er door een foutje met het installeren van een extentie je een website krijgt die alleen een witte pagina laat zien, dan is er maar 1 oplossing het terug zetten van een backup.

Als er tenminste een backup is, anders heb je een groot probleem. Je kunt altijd vragen aan de hostingprovider of deze nog een backup heeft maar dit is niet bij alle providers het geval, dus is het beter om zelf een backup achter de hand te hebben.

Tip: bewaar deze altijd op je eigen pc, en dan het liefst op een externe harde schijf of usb stick die niet constant is aangesloten, mocht er iets fout gaan bij je provider of je eigen pc heb je altijd een backup van je website achter de hand.

Ik maak altijd eerst een backup als ik iets aanpas aan mijn website, niet bij een aanpassing van teksten maar wel als ik extenties, componenten of iets aan wil passen aan mijn template, ik maak hiervoor gebruik van Akeeba backup, want een foutje is zo gemaakt, en een herstelling zonder backup kost veel meer tijd en moeite.

Wat heb je nodig om een backup te maken en te herstellen?

Natuurlijk Akeeba backup, de inloggegevens van de backend, de inloggegevens die je hebt gehad van de webhoster, de ftp gegevens en een ftp programma om de gegevens op de webserver van je hostingprovider te zetten.

Akeeba backup is gratis te downloaden bij de joomla extenties, hier volgt een uitleg over de installatie en het gebruik van Akeeba backup.

1. Ga om Akeeba Backup te downloaden naar de site van Akeeba Backup, en download het component voor Joomla.

2. Ga naar de backend van je website en installeer Akeeba Backup.

3. Als dit is gebeurt is het tijd om een backup te gaan maken, open het programma bij componenten, nu zal het programma gaan kijken of de serverinstellingen goed staan, nu kun je een backup van de site gaan maken door op de knop backup nu te klikken.

4. Dit kan enige tijd duren voordat dit klaar is, sluit de pagina niet af maar wacht rustig af tot dat de backup is geslaagd. 

5. Het is beter om de backup niet te downloaden vanuit te backend omdat er dan fouten kunnen ontstaan in de backup en dan kan deze niet worden hersteld en daar heb je ook niets aan, beter is om de backup te downloaden via ftp.

6. Open het ftp programma en vul de gewenste gegevens in om op de webserver te komen, om de backup te kunnen downloaden moet je in de map public_html of httdocs zijn dat ligt aan de provider, dus open deze map, nu bent je aangekomen in de mappen van Joomla, open dan de map administrator/components/com_akeeba/backup hier bevindt zich de backup van de site met de extentie .jpa aan het eind. Download het bestand met de recente datum en sla het op in een map op uw computer. Nu heb je een backup achter de hand van je website. 

Hoe zet ik mijn backup nu terug op de webserver met Akeeba backup?

1. Om de gemaakte backup terug op de webserver te zetten heb je het programma Kickstart nodig, deze is ook gratis te downloaden bij Akeeba. Download dit bestand en pak het uit met winrar, in deze map staan een heleboel bestanden maar je hebt er maar 2 van nodig, kopieër alleen de bestanden kickstart.php en het nl taalpakket naar de map waar ook je backup staat.

2. Nu is het tijd om een nieuwe database aan te maken, dit doe je op de server waar de site op draait, bij mij is dat DirectAdmin maar dit is bij iedere hostingprovider weer anders, maak via de MySQL een nieuwe database aan, schrijf de aangemaakte gegevens goed op of kopieer de gegevens in een kladblokbestand en zet deze even op het bureaublad want deze hebben we dadelijk weer nodig. Door de gegevens te kopiëren en te plakken heb je ook minder kans op tikfoutjes wat weer een foutmelding geeft.

3. Nu gaan we de oude website verwijderen en de nieuwe backup terug plaatsen, open in DirectAdmin de files manager en dan public_html of httdocs en selecteer alles wat hier in staat, en klik op delete, als dit is gebeurt gaan we het backup.jpa bestand en de kickstart.php en nl taalbestand in de map public_html of httdocs zetten via ftp.

4. Open de internetbrower en voer het adres van de site in https://www.mijnsite.nl/kickstart.php en klik op enter, nu opent het scherm om de site te herstellen, voer alle gegevens in die nodig zijn, het programma zet de database gegevens ook in de door jou net aangemaakte database en de site is hersteld.

Als het goed is nu je website weer zichtbaar, probeer alle menu items ook even te testen, als dit een foutmelding geeft wat kan gebeuren, dan moet u ook nog een nieuw .htacces bestand via ftp uploaden, dit kan namelijk een foutmelding veroorzaken. 

Kom je er niet helemaal goed, uit neem dan contact met mij op, dan wil ik je graag helpen.

Maak geregeld een backup en plaats deze ook weer terug zodat je zeker weet dat de gemaakte backup ook echt goed is, want aan een backup die niet goed is, heb je net zoveel als aan geen backup.

Deze manier is ook handig als je naar een andere hostingprovider wil verhuizen. Om het nog eenvoudiger te maken heeft Mindert Aardema een hele mooie video op zijn site netspecialist gezet met een uitleg op video over het backuppen van je website, hier kun je heel veel informatie vandaan halen over Joomla en sinds kort ook over Wordpress.

 

Wil jij mij ook helpen deze artikelen te delen?
Voor jou één simpele muisklik op deze pagina, voor mij een zeer gewaardeerd cadeautje!

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn